Realme melancarkan GT 5G unggulan $430 dengan chipset Snapdragon 888

Pembuat telefon pintar China Realme pada hari Khamis melancarkan produk utamanya, Realme GT 5G, telefon kelas atas dengan pemproses Qualcomm Snapdragon 888 dan mod pengoptimuman permainan khas.

Dengan reka bentuk berdasarkan kereta sport GT berprestasi tinggi, GT 5G Realme mempunyai penutup belakang kaca 3D dan skrin OLED 6,43 inci dengan kadar penyegaran 120Hz. Ia boleh didapati dalam warna kuning perlumbaan yang diperbuat daripada kulit perak, biru dan vegan.

Peranti ini mempunyai tiga kamera belakang: sensor 64 megapiksel di kamera utama, lensa ultra-lebar 8 megapiksel, dan sensor makro 2 megapiksel. Ia juga dilengkapi dengan kamera selfie 16 megapiksel dengan reka bentuk menumbuk.

Telefon ini dilengkapi dengan Android11, kapasiti bateri adalah 4500 mAh, dan ia mempunyai keupayaan pengecasan pantas 65W. Ia hanya mengambil masa 35 minit untuk menyelesaikan pengecasan. Syarikat itu memutuskan untuk mengekalkan bicu fon kepala 3.5mm, ciri yang jarang berlaku dalam banyak telefon pintar utama baru.

Lihat juga:Realme V15 melancarkan kamera triple Dimensity 800U, 64MP, berharga 1499 yuan

Walaupun membanggakan semua perkakasan utama yang disebutkan di atas, Realme GT 5G dijual dengan harga yang jauh lebih rendah daripada rakan sebayanya. Pilihan penyimpanan 8GB RAM + 128GB berharga RMB 2,799 ($430) untuk model asas, sementara pilihan 12GB + 256GB berharga RMB 3,299 ($509).

Telefon ini kini boleh didapati untuk tempahan di China, dan Realme kini menawarkan diskaun kemasukan sebanyak 100 yuan ($15). Menurut TechRadar, seperti model Realme sebelumnya, ia juga boleh dikeluarkan di peringkat antarabangsa.

Snapdragon 888 kini merupakan pemproses Qualcomm yang paling kuat, dengan telefon siri Galaxy S21 Samsung dan XiaomiBaru dilancarkanRed Rice K40 Pro. Model asas Redmi K40 Pro juga berharga 2,799 yuan ($430).

Superstar Cina Yang Mi terdedah minggu lalu untuk menjadi duta jenama untuk telefon pintar ini. (Kredit gambar: Realme)

Ditubuhkan pada tahun 2018, Realme yang berpangkalan di Shenzhen telah dinobatkan sebagai jenama telefon pintar yang paling pesat berkembang oleh Counterpoint selama empat suku berturut-turut (Q3 2019 hingga Q2 2020).

Tidak seperti jenama Cina lain seperti Vivo dan Oppo yang melabur dalam pemasaran saluran dan pengedaran luar talian, Realme memanfaatkan kecekapan platform e-dagang dan memberi tumpuan kepada jualan dalam talian dari awal.

Hari ini, produk syarikat dijual di 61 negara di seluruh dunia, dan syarikat itu telah berkembang menjadi salah satu daripada lima jenama utama dalam pasaran utamanya, termasuk India, Indonesia, Bangladesh dan Filipina.

Tahun lepas, semasa pandemik koronavirus, Realme menjadi salah satu jenama yang paling berdaya tahan. Pada suku pertama 2020, jualan syarikat meningkat sebanyak 157% tahun ke tahun, menjadi salah satu daripada hanya dua jenama di dunia yang mencatatkan pertumbuhan positif dalam tempoh tersebut.

Di  Temu bual sebelumnya dengan Pandaily, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Li Yu menyifatkan kejayaan Realme kepada tiga faktor: kedudukan jenama, produk itu sendiri, dan model jualan yang cekap. Misi terbesarnya sekarang adalah untuk terus membangunkan syarikat itu menjadi sebuah syarikat yang sihat dan lebih cepat berkembang sambil mematuhi misi dan cita-cita asal syarikat. Syarikat itu bertujuan untuk menjual 100 juta telefon pintar di seluruh dunia setiap tahun.