Raksasa teknologi China Tencent melancarkan platform video baru untuk menarik pengguna tua dan luar bandar

Raksasa teknologi China Tencent telah melancarkan platform video baru yang disebut Pianduoduo, yang menawarkan ganjaran kepada pengguna yang menonton video, yang bertujuan untuk terus memperluas jangkauannya di kalangan warga tua dan penduduk luar bandar. Pemeriksaan pada hari Khamis menunjukkan bahawa aplikasi telah dimuat turun lebih dari 96,000 kali di gedung aplikasi Xiaomi.

Terdapat banyak filem, yang secara harfiah bermaksud “banyak video” dalam bahasa Cina, dan menyediakan pengguna dengan puluhan ribu drama filem dan televisyen klasik secara percuma, seperti drama pengadilan “Pearl Princess”,” Kangxi Dynasty”, drama realiti “Country Love” dan drama bersejarah “Romance of the Three Kingdoms” -Ini semua memerlukan keahlian untuk ditonton di Tencent Video.

Filem dan rancangan langsung yang popular hanya membentuk sebahagian kecil daripada pustaka video Pianduo, yang menunjukkan bahawa penonton sasarannya adalah orang tua dan penduduk luar bandar, serta orang muda yang nostalgia untuk filem pada tahun 1990-an. Lebih daripada 100 juta pengguna China berusia lebih dari 50 tahun menggunakan Internet mudah alih dan menghabiskan rata-rata 136 jam sebulan pada peranti pintar, menurut tinjauan QuestMobile.

Pengguna berbayar adalah strategi yang semakin umum bagi syarikat Internet untuk mengembangkan pangkalan pengguna mereka dengan cepat. Menurut laporan sebelumnya oleh “Beijing Daily” dan media lain, banyak aplikasi cuba memikat pengguna pertengahan umur dan tua untuk melayari halaman mereka dengan memberikan hadiah wang tunai.

(Sumber: Duoduo)

Ia dibatasi oleh 3,600 syiling sehari, dengan nilai total 0,2 yuan. Pengguna dapat memperoleh 60 syiling setiap minit mereka menontonnya, yang dapat menarik bagi orang yang mempunyai masa lapang. Pengguna dapat menonton video dalam mod landskap tanpa terganggu oleh cadangan, poster kecil dan iklan.

Perlu juga diperhatikan bahawa pertumbuhan aplikasi video pendek ultra-cepat seperti Douyin dan Kuaishou menimbulkan ancaman kepada Tencent Video.

Laporan kewangan Tencent Holdings 2020 menunjukkan bahawa jumlah pengguna pembayaran video Tencent telah mencapai 123 juta. Walau bagaimanapun, laporan kewangannya untuk tahun itu menunjukkan bahawa Tencent Video kehilangan hampir 3 bilion yuan ($465 juta), kata penganalisis, mungkin kerana kosnya yang tinggi, model operasi tunggal, kehilangan keahlian dan kandungan berkualiti rendah yang kurang asli.

Duoduo boleh dianggap sebagai versi Tencent Video yang sangat pantas. Dengan mengeluarkan modul yang tidak perlu, aplikasi ini sesuai untuk orang yang tidak memerlukan konfigurasi telefon bimbit yang tinggi dan mengejar antara muka pengguna yang mudah.

Lihat juga:ByteDance mengatakan ia sedang mempertimbangkan IPO Douyin di Hong Kong atau New York, meningkatkan penilaiannya menjadi hampir $400 bilion

Netizens Cina sudah biasa dengan strategi menarik lebih ramai pengguna melalui ganjaran, dan mereka tertanya-tanya sama ada perkhidmatan itu juga akan mengenakan yuran keahlian pada masa akan datang.