Raksasa e-dagang China berulang kali mencapai tahap tertinggi dalam kegilaan membeli-belah “618”

Dalam festival membeli-belah “618” pada pertengahan tahun ini, penjualan gergasi membeli-belah dalam talian China mencapai tahap tinggi baru, dan platform utama menggunakan kaedah yang berbeza untuk menarik pengguna dan mempromosikan penjualan.

JD.com mendedahkan bahawa jumlah urus niaganya mencapai 343.8 bilion yuan, meningkat 27.7% berbanding tahun lalu. Beberapa produk terlaris termasuk telefon bimbit, peralatan rumah tangga dan produk kosmetik. Angka ini merujuk kepada semua jualan di pasaran runcit, tanpa mengira sama ada barangan itu dijual atau dikembalikan.

Platform runcit dalam talian Suning.com juga menyaksikan peningkatan penjualan sebanyak 129%. Peralatan pintar adalah produk yang paling popular, dengan kira-kira 180,000 pelanggan menggunakan perkhidmatan pertukaran untuk mendapatkan model baru. Syarikat ini juga membuka 260 kedai runcit luar talian baru dalam tempoh “618”, dengan tentakel yang lebih luas di pasaran.

Alibaba belum mengeluarkan data yang berkaitan dengan penjualan pada waktu pers. Pada masa yang sama, Caixin.comDilaporkanDalam tempoh “618”, jumlah peniaga yang mendaftar untuk menjual produk di Alibaba meningkat dua kali ganda dari tahun lalu.

Bermula pada 18 Jun 2004 sebagai Jualan Ulang Tahun JD, “618” telah menjadi festival membeli-belah dalam talian terbesar di negara ini selepas Hari Singles Alibaba. Kesan wabak yang tidak pernah berlaku sebelum ini menyebabkan orang ramai semakin membeli barangan dengan mengklik tetikus. Pasaran runcit dalam talian terbesar di dunia, penjualan runcit dalam talian China mencapai 11.76 trilion yuan (AS $1.82 trilion) pada tahun 2020, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 10.9LaporanLaporan Pembangunan Internet yang diterbitkan oleh kerajaan pada bulan Februari. Menurut data dari Biro Perangkaan Nasional, dari Januari hingga Mei tahun ini, penjualan runcit dalam talian mencapai 4.8 trilion yuanMengumumkanPada hari Rabu.

Dalam perniagaan runcit dalam talian yang semakin kompetitif, pendatang baru seperti Pinduoduo dan platform video pendek Douyin dan Kuaishou juga menyelam dan ingin mendapatkan kek.

Lihat juga:Duo kedai runcit dalam talian China memohon IPO di Amerika Syarikat, menambah banyak pasaran e-dagang makanan segar China yang sudah panas

Pada 10 Jun, Pinduoduo melancarkan inisiatif “puluhan bilion subsidi” tahun ketiga untuk menarik pelanggan. Ini dapat dilihat dari platform bahawa harga siri iPhone 12 telah diturunkan menjadi 4899 yuan, dan subsidi adalah 1.800 yuan lebih murah daripada harga asal. Laporan Q1 2021 syarikat menunjukkan bahawa Pinduoduo membelanjakan 12.997 bilion yuan untuk penjualan dan pemasaran.

TikTok versi domestik TikTok memasuki medan perang tahun ini dengan percubaan perniagaan e-dagang pertamanya “Good Goods Festival”. Platform ini telah melancarkan ribuan acara langsung untuk mempromosikan jenama fesyen China, yang bertujuan untuk memanfaatkan permintaan pengguna dan model pembelian baru. Saingannya Kuaishou juga memulakan festival membeli-belah pertengahan tahun kedua, memberikan subsidi kepada penonton semasa siaran langsungBekerjasama dengan JDUntuk menyelaraskan rantaian bekalannya.

Menurut “Laporan Pembangunan Internet”, membeli-belah langsung mungkin menjadi kegemaran e-dagang seterusnya. Jumlah pengguna siaran langsung e-dagang dengan barang adalah 388 juta, di mana 66.2% pengguna telah membeli barang semasa siaran langsung.

Pada masa yang sama, berterusanTindakanKegilaan membeli-belah mengenai gergasi Internet berterusan. Pengawal selia memanggil pengurus platform e-dagang utama, termasuk Alibaba dan JD.com, pada hari Selasa,AmaranPenyebaran maklumat promosi kepada pengguna adalah pelanggaran hak pengguna dan mungkin melanggar undang-undang perlindungan pengguna.