Rakan automotif Huawei Sokang meramalkan kerugian sekitar AS $250 juta pada separuh pertama 2022

Rakan industri automotif Huawei Chongqing Suokang mengumumkan pada 14 JulaiDianggarkan untuk mencapai pendapatan operasi 12 bilion yuan hingga 12.6 bilion yuanPada separuh pertama tahun 2022 (AS $1.78 bilion-AS $1.87 bilion), peningkatan tahun ke tahun sebanyak 62.5% kepada 70.63%.

Sokang menjelaskan bahawa kenaikan itu disebabkan terutamanya oleh peningkatan bulan ke bulan dalam penghantaran kenderaan tenaga baru oleh jenama kenderaan tenaga baru dan anak syarikat Sokang Seres, dan peningkatan yang ketara dalam aliran tunai bersih syarikat dari aktiviti operasi. Pada masa yang sama, margin keuntungan kasar kenderaan tenaga baru syarikat juga meningkat berbanding tahun lalu.

Walau bagaimanapun, pada separuh pertama tahun ini, keuntungan bersih Suokang yang dapat diagihkan kepada syarikat induk masih akan mengalami kerugian berbanding dengan tempoh yang sama tahun lalu. Syarikat menjangkakan bahawa pada separuh pertama tahun 2022, keuntungan bersih syarikat yang dapat diagihkan kepada pemilik syarikat induk akan menjadi 1.76 bilion yuan hingga 1.6 bilion yuan.

Saham Suokang menjelaskan bahawa ini terutama disebabkan oleh pelaburan berterusan dalam penyelidikan dan pengembangan kenderaan tenaga baru Cyrus, pelaburan besar dalam aset tetap pada peringkat awal, peningkatan pengeluaran dan penjualan yang berterusan, dan peningkatan perbelanjaan susut nilai dan pelunasan. Pada masa yang sama, ketika kenderaan tenaga baru Cyrus memasuki masa penyenaraian, kos dan kos buruh juga meningkat.

Sejak 2022, penjualan kenderaan tenaga baru Suokang berulang kali mencapai tahap tertinggi. Dari Januari hingga Jun tahun ini, syarikat itu menghasilkan 47,700 kenderaan tenaga baru dan menjual 45,600 kenderaan tenaga baru, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 255,12% dan 204,51%. Antaranya, penjualan kenderaan tenaga baru Cyrus berkembang pesat, menyumbang 21.600 kenderaan, merangkumi hampir 50% penjualan kenderaan tenaga baru syarikat.

Untuk memudahkan para pelabur memahami kedudukan syarikat dengan tepat dan memadankan nama syarikat dengan perancangan perniagaan dan strategik, Sokang juga merancang untuk menukar nama syarikat China menjadi “Siris Group Co., Ltd.”.

Lihat juga:Rakan pembuat kereta Huawei Sokang Group akan dinamakan semula sebagai Seres Group

Pada masa ini, Cyrus telah membangun pangkalan R&D terkemuka di dunia, menguasai lebih dari 1,000 teknologi yang dipatenkan, dan menciptakan jalan teknologi dwi jarak jauh dan elektrik tulen. Terutama dalam bidang peluasan jarak jauh, Cyrus secara bebas telah mengembangkan platform peluasan jarak pintar pemacu elektrik tulen (DE-i), dan merancang untuk membina dua kilang pintar sesuai dengan standard Industri 4.0.