Projek pemacu elektrik berprestasi tinggi 10 bilion yuan Geely menetap di Wuxi

Pada 8 Januari, pembuat kereta ChinaGeely menandatangani perjanjian dengan Kerajaan Perbandaran WuxiProjek pemacu elektrik berprestasi tinggi, dengan jumlah pelaburan 10 bilion yuan (AS $1.57 bilion), terletak di Zon Pembangunan Ekonomi Wuxi Huishan.

Projek ini akan terlibat dalam penyelidikan dan pembangunan, pengeluaran dan jualan produk pemacu elektrik berprestasi tinggi. Rancangan itu merangkumi 600,000 powertrain tenaga baru.

Sebagai badan pelaburan utama projek, Geely Power Battery memiliki kemampuan R&D terkemuka dalam bidang mesin, transmisi, powertrain hibrid, dan pemacu elektrik. Syarikat itu adalah syarikat domestik pertama yang secara bebas mengembangkan transmisi lengkap dan mengeksportnya ke Eropah.

Powertrain RaytheonSub-jenama baru Geely Power Battery akan membina siri elektrik tulennya di bandar Wuxi di timur China. Setelah projek ini selesai, ia akan berfungsi sebagai ibu pejabat global pengeluaran pemacu elektrik Geely dan badan utama pemasaran masa depan. Firma itu akan terus membangun ekosistem yang mengintegrasikan R&D, pengeluaran, dan operasi jenama.

Dalam beberapa tahun terakhir, Zona Pembangunan Ekonomi Wuxi Huishan secara aktif mengikuti tren puncak karbon dan sasaran neutralitas karbon.Kerajaan telah berturut-turut memperkenalkan dan mengusahakan sejumlah syarikat alat ganti kenderaan tenaga baru, yang telah menjadi sektor penting dalam industri automobil tenaga baru di Provinsi Jiangsu.

Lihat juga:Farasi Energy merancang untuk menghasilkan bateri secara besar-besaran untuk Geely pada tahun 2023