Presiden Tencent Liu Zhuming meletak jawatan dari lembaga muzik Tencent

Tencent Music Entertainment GroupIa diumumkan pada 27 Mei bahawa Liu Zhuming telah meletak jawatan dari lembaga pengarah syarikat dengan serta-merta.

Liu kini menjadi presiden Tencent Group setelah bergabung dengan dewan muzik Tencent pada tahun 2016. Selain mengundurkan diri, Tencent Music juga mengumumkan pelantikan Zheng Jiaxiu sebagai anggota dewan barunya. Cheng bergabung dengan Tencent Group pada bulan November 2010 dan kini berkhidmat sebagai naib presiden. Sejak November 2019, dia telah berkhidmat sebagai pengarah bukan eksekutif China Literature Co., Ltd., sebuah syarikat membaca digital di bawah Tencent.

Encik Cheng adalah ahli kanan Institut Akauntan Bertauliah Bertauliah dan memegang ijazah sarjana muda dalam perakaunan dari Universiti Politeknik Hong Kong. Sebelum menyertai Tencent, Cheng bekerja untuk PricewaterhouseCoopers dan China Everbright Technology Co., Ltd.

Tencent Music kini mempunyai QQ Music, Kugou Music, Kuwo Music dan WeSing, yang menyediakan perkhidmatan seperti muzik dalam talian, audio, lagu K, dan kandungan langsung yang berpusatkan muzik.

Pada 17 Mei, Tencent Music mengeluarkan laporan kewangan suku pertama, menunjukkan penurunan pendapatan dan keuntungan bersih. Pendapatan suku pertama syarikat berjumlah 664 bilion yuan ($99.87 juta), turun 15.1% tahun ke tahun. Pada masa yang sama, keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada pemegang saham adalah 609 juta yuan, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 34%.

Secara khusus, pendapatan langganan muzik Q1 adalah 1.99 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 17.8%, pendapatan perkhidmatan muzik dalam talian adalah 2.62 bilion yuan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 4.8%, dan perkhidmatan hiburan sosial dan pendapatan lain adalah 4.03 bilion yuan, penurunan tahun ke tahun sebanyak 20.6%.

Lihat juga:Keuntungan bersih bukan IFRS Tencent pada suku pertama turun 23% tahun ke tahun

Jumlah pengguna perkhidmatan muzik dalam talian Tencent Music Q1 yang membayar adalah 80.2 juta, meningkat 31.7% berbanding tempoh yang sama tahun lalu. Kadar pembayaran untuk perkhidmatan muzik dalam talian adalah 13.3%, lebih tinggi daripada Q1 dan Q4 pada tahun fiskal 2021. Perlu diperhatikan bahawa pengguna aktif bulanan perkhidmatan muzik dalam talian turun 1.8% tahun ke tahun kepada 604 juta, dan pengguna aktif bulanan hiburan sosial turun 27.7% kepada 162 juta.