Polaris yang disokong Geely akan bergabung dengan SPAC Gores Guggenheim untuk disenaraikan

Gores Guggenheim, sebuah syarikat pemerolehan tujuan khas, danSyarikat kereta elektrik Sweden PolestarMereka mengumumkan pada hari Selasa bahawa mereka dijangka menamatkan penggabungan perniagaan mereka pada 23 Jun, tertakluk kepada kelulusan bekas pemegang saham. Saham biasa Polaris dijangka mula berdagang di Nasdaq pada 24 Jun di bawah simbol saham baru “PSNY”

Perjanjian itu dijangka mengumpulkan sekurang-kurangnya $850 juta dalam jumlah keseluruhan. Sebenarnya, pada awal September 2021, Polestar mengumumkan niatnya untuk menyenaraikan Nasdaq sebagai syarikat awam melalui perjanjian penggabungan komersial dengan Gores Guggenheim. Syarikat itu bernilai kira-kira $20 bilion setelah disiarkan secara terbuka.

Ditubuhkan pada tahun 2017 oleh Volvo Cars dan Zhejiang Geely Holdings, Polaris (Polestar) adalah pengeluar global kenderaan prestasi elektrik premium. Syarikat ini beribu pejabat di Gothenburg, Sweden, dan kenderaannya kini boleh didapati di pasaran dan di jalan raya di Eropah, Amerika Utara, China dan Asia Pasifik. Menjelang 2023, syarikat itu merancang keretanya akan tersedia di sejumlah 30 pasaran. Polaris Motors kini dibina di dua kemudahan di China, dengan rancangan pembuatan masa depan di Amerika Syarikat.

Polaris telah menghasilkan dua kereta prestasi elektrik. Polaris 1 berharga 1.45 juta yuan ($216,050) dan dibina antara 2019 dan 2021. Ia adalah turbin gas hibrid prestasi elektrik berkapasiti rendah dengan badan serat karbon, 609 kuasa kuda, 1,000 Nm, dan elektrik tulen. Jangkauan pelayaran adalah 124 kilometer (WLTP).

Polaris 2 adalah kereta berkapasiti tinggi elektrik pertama syarikat, dengan harga antara 257,800 yuan dan 338,000 yuan ($38,412 hingga $50,362). Siri Polaris 2 terdiri daripada tiga varian, menggabungkan bateri jarak jauh dan standard sehingga 78 kWh, dan sistem kuasa dwi-motor dan tunggal sehingga 300 kW/408 kuasa kuda dan 660 Nm.

Polaris 2 (sumber gambar: Polaris)

SUV prestasi elektrik Polaris 3 dijangka dikeluarkan pada Oktober 2022. Seiring berjalannya waktu, Polaris 3 akan menawarkan pemanduan jalan raya automatik yang didorong oleh sensor lidar kelas pertama Luminar dan kekuatan pengkomputeran terpusat Nvidia. Semasa pelancaran, Polaris 3 akan dilengkapi dengan sistem pemacu dwi-motor dan bateri besar dengan jarak sasaran lebih dari 600 kilometer (WLTP). Polaris juga akan melancarkan tiga model baru pada tahun 2024.

Polaris 3 (sumber gambar: Polaris)

Lihat juga:Geely dan Volvo Disokong Kenderaan Elektrik Konsep Polestar O2 Dilancarkan