Platform perubatan elektronik China Dingdang Health mengumpulkan AS $220 juta untuk mengembangkan strategi O2O

Platform farmasi dalam talian ke luar talian (O2O) China Dingdong Health mengumumkan pada hari Selasa bahawa ia telah mengumpulkan $220 juta dalam pusingan pembiayaan terbarunya yang diketuai oleh TPG Asia Capital.

Pembiayaan itu diketuai bersama oleh OrbiMed, sebuah firma pelaburan penjagaan kesihatan yang berpusat di New York, dan Redview Capital, sebuah dana ekuiti swasta yang berfokus pada China. Pelabur lain yang mengambil bahagian dalam pusingan ini termasuk Valliance, anak syarikat Orchid Asia Travis Global, Summer Capital dan PCCW PE.

Dingdong merancang untuk menggunakan dana makanan segar untuk memperluas strategi O2O, meliputi perkhidmatan termasuk rawatan perubatan, penghantaran ubat, dan insurans perubatan.

“Dengan trend baru dalam perkhidmatan perubatan dan ubat dalam talian di bawah wabak pneumonia mahkota baru, tujuan kami adalah untuk menyediakan pelbagai perkhidmatan dalam talian melalui peningkatan produk dan inovasi teknologi untuk memenuhi pelbagai keperluan, termasuk perundingan, pembelian ubat, pengurusan penyakit kronik dan kaunseling psikologi,” kata Yang Wenlong, pengasas dan ketua syarikat, dalam siaran akhbar.

Ditubuhkan pada tahun 2014, Dingdang Health, yang disebut Dingdang Kuaiyao dalam bahasa Cina, dijamin akan memberikan ubat bebas kepada pelanggan dalam masa 28 minit. Selain menyediakan perkhidmatan perundingan perubatan dan pengurusan penyakit kronik dalam talian, ia juga menjalankan perniagaan di 10 wilayah dan bandar di seluruh negara.

Pada bulan Oktober, Dingdong menerima 1 bilion yuan dalam pusingan pembiayaan B +. Pelabur termasuk anak syarikat SoftBank China SBCVC, CMB International di bawah China Merchants Bank, penyedia perkhidmatan insurans dan kewangan Taikang Insurance Group, Haier Biomedicine, Longmen Investment dan Sinopharm Zhongjin (Sinopharm-CICC). Sinopharm CICC adalah dana penjagaan kesihatan bersama yang dimulakan bersama oleh syarikat milik negara China Sinopharm Group dan CICC Capital pada tahun 2016.

Zhuhai Dingdang Sihao Investment adalah pemegang saham terbesar Dingdang Kuaiyao, memegang 21.89% saham, dan pengasasnya, Yang, memegang 14.16%.

Lihat juga:Syarikat farmasi AI Galixir menyelesaikan dua pusingan pembiayaan, mengumpulkan puluhan juta dolar

“Model perniagaan Ding Dong Health menggabungkan digitalisasi dan penjagaan kesihatan dengan sempurna. Dengan memanfaatkan data besar dan teknologi Internet, syarikat ini telah membuat model kendiri yang menyediakan perkhidmatan perubatan dan penghantaran ubat dalam talian. Perkhidmatan tepat pada masanya dan intim menghubungkan syarikat farmaseutikal, farmasi dan pengguna dalam ekosistem yang merangkumi semua. Ketika syarikat berkembang menjadi penyedia penjagaan kesihatan bersepadu, TPG optimis terhadap teknologi, model dan potensinya dan akan menyokong sepenuhnya pertumbuhan pesatnya untuk memberi manfaat kepada lebih banyak pengguna”, kata Lydia Cai, pengarah urusan TPG Capital Asia.

Menurut antara muka media, 36KR melaporkan bahawa Dingdang.com sedang menjalani penyusunan semula struktur pemegang saham sebagai persediaan untuk IPO luar negara.

Tahun lalu, sebagai tindak balas terhadap wabak itu, permintaan untuk perundingan jarak jauh dan penjualan ubat runcit dalam talian meningkat. Pesaing kaya, Sebagai contoh, Alibaba Health, anak syarikat gergasi e-dagang Alibaba Group, JD.com Health, anak syarikat e-tailer JD.com, WeDoctor yang disokong oleh Tencent, dan Ping An Good Doctor, anak syarikat Ping An Insurance Group, juga menyediakan pelanggan dengan penghantaran pada hari yang sama atau setengah hari selain perkhidmatan perundingan. Perkhidmatan ini menimbulkan ancaman kepada bahagian Dingdong Health dalam bidang telemedicine yang sesak.

Menurut data dari firma penyelidikan Amerika Frost & Sullivan, pasaran perubatan digital China akan meningkat 44% menjadi RMB 314 bilion pada tahun 2020, dan mungkin meningkat menjadi RMB 4.2 trilion pada tahun 2030.