Platform perlombongan Bitcoin Magic Fairy melepaskan anak syarikat China di bawah pengawasan tempatan

Moxian, sebuah syarikat tersenarai Nasdaq yang terlibat dalam perlombongan Bitcoin dan perkhidmatan yang berkaitan di Amerika Syarikat, mengeluarkan pengumuman pada 15 Ogos yang menyatakan bahawa anak syarikat milik penuhnya telahPemindahan semua ekuiti Moxian (Hong Kong) Co., Ltd. kepada penduduk China Liu JiantaoMemandangkan China baru-baru ini mengetatkan kawalan terhadap permainan dan kebimbangan yang semakin meningkat mengenai privasi data peribadi.

Liu adalah sekutu Hao Qinghu, dan Hao Qinghu adalah mantan pengarah dan ketua syarikat sehingga dia mengundurkan diri dari dewan pengarah pada bulan Mac 2022. Hao dilantik sebagai pengarah syarikat pada Januari 2016 dan memainkan peranan penting dalam penubuhan dan operasi Moxian Hong Kong dan anak syarikat milik penuhnya di China, yang terutama terlibat dalam aplikasi pembayaran mudah alih dan saluran permainan aplikasi Xinhua yang baru. Perniagaan pengiklanan digital.

Pelupusan Moxian Hong Kong dan anak syarikat milik penuhnya tidak dianggap sebagai transaksi penting bagi Syarikat kerana entiti tersebut telah beroperasi dengan kerugian sejak penubuhannya dan tidak mempunyai nilai buku yang signifikan dalam penyata kewangan yang disatukan setiap tahun selama tiga tahun kewangan terakhir. Perniagaan aplikasi pembayaran mudah alih berhenti pada bulan September 2018, dan pendapatan iklan telah menurun dengan ketara dalam beberapa tahun terakhir.

Sejak awal Mac 2022, syarikat itu mengendalikan pelombong bitcoin di New York dan Georgia, Amerika Syarikat. Selepas penjualan, syarikat itu tidak lagi beroperasi di China dan kini memindahkan pejabat eksekutif utamanya ke Amerika Syarikat.

Lihat juga:Pertukaran kriptografi Huobi menafikan rancangan pemindahan ekuiti Pengasas

Pengarah eksekutif dan CEO syarikat itu, Forrest Deng, juga menyatakan optimisme mengenai industri kriptografi. “Walaupun turun naik harga bitcoin baru-baru ini, kami percaya prospek jangka panjang untuk cryptocurrency tetap positif. Kami juga akan mencari peluang pengembangan dan pelaburan perniagaan lain,” kata Deng.