Platform perjalanan yang disokong oleh Geely, Caocao Travel, menerima pusingan pembiayaan baru berbilion-bilion

Menurut orang yang mengetahui perkara itu kepada 36Krypton, platform teksi China Caocao Travel baru-baru ini menyelesaikan pusingan pembiayaan baru berjumlah berbilion yuan.

Media cuba mengesahkan maklumat itu, tetapi orang yang bertanggungjawab enggan mengulas. Sekiranya itu benar, pembiayaan ini akan menjadi transaksi pembiayaan ekuiti domestik pertama untuk industri teksi China pada tahun 2021.

Menurut pendedahan maklumat, Caocao Travel ditubuhkan pada Mei 2015 dan kini menyediakan perkhidmatan perjalanan dalam talian di 62 bandar di seluruh negara.

Platform pertanyaan komersial Tianyan Check menunjukkan bahawa Hangzhou Youxing Technology, entiti operasi Caocao Travel, mengalami perubahan industri dan komersial pada 4 Ogos. Zhejiang Geely Holding Group baru ditambahkan sebagai pemegang saham baru, dan modal berdaftar meningkat dari sekitar 366 juta yuan (56.58 juta dolar AS) menjadi Lebih kurang 433 juta yuan.

Selepas peningkatan pelaburan modal baru-baru ini, Geely Technology Group akan menjadi pemegang saham terbesar syarikat dengan kira-kira 77.33% saham. Zhejiang Geely Holding Company yang baru ditambahkan memegang 15.42% saham dan melanggan sumbangan modal sebanyak 66,721,800 yuan, menjadikannya pemegang saham kedua terbesar.

Sebelum ini, Caocao Travel telah menyelesaikan dua pusingan pembiayaan. Pada Januari 2018, ia menerima pelaburan 1 miliar yuan dari Paradise Guigu Asset Management, Zheshang Venture Capital, dan Longqi Capital. Pada bulan Mei 2018, ia menerima jumlah pelaburan yang tidak didedahkan dari Zheshang Venture Capital.

Lihat juga:Meituan melancarkan rancangan mini untuk perjalanan

Transaksi pembiayaan dalam industri teksi telah perlahan dalam dua tahun terakhir. Sebelum ini, Geely menyokong perjalanan Cao Cao melalui peningkatan modal, tetapi pusingan pembiayaan baru sebahagiannya kerana pelabur melihat kemungkinan baru dalam industri ini.

Pada 2 Julai, Pentadbiran Ruang Siber China (CAC) mengumumkan pelaksanaan tinjauan keselamatan siber mengenai gergasi teksi Didi Chuxing. Platform lain melihatnya sebagai peluang yang baik untuk merebut pasaran.

Statistik yang disediakan oleh Platform Interaksi Maklumat Pengawasan Shunfeng Nasional menunjukkan bahawa platform tersebut menerima sejumlah 776.564 juta pesanan pada bulan Julai, meningkat 10.7% dari bulan Jun. Banyak platform seperti Caocao menyaksikan lonjakan pesanan pada bulan Julai. Menurut data yang diberikan oleh Qimai, jumlah muat turun aplikasi untuk Caocao Travel mencapai 909,610 kali pada bulan Julai, meningkat 99% berbanding bulan Jun. Jumlah muat turun pada 5 Julai agak besar, dengan jumlah muat turun satu hari mencapai 41,185.