Platform perjalanan T3 Travel akan menyelesaikan pembiayaan 5 bilion yuan

Menurut aLewatDilaporkan pada hari Khamis bahawa T3 Travel akan menyelesaikan pusingan pembiayaan terbarunya, termasuk pembiayaan ekuiti lebih daripada 5 bilion yuan ($755 juta). Pusingan pembiayaan ini diketuai oleh CITIC Group, diikuti oleh pemegang saham. Syarikat itu juga memperoleh kredit lebih dari 2 bilion yuan.

T3 Travel dilancarkan pada bulan Julai 2019 dan beribu pejabat di Nanjing. Syarikat ini pada awalnya ditubuhkan dengan pelaburan dari tiga pembuat kenderaan milik negara, FAW, Dongfeng dan Changan Automobile, serta syarikat gergasi Internet seperti Alibaba dan Tencent.

Purata jumlah pesanan harian untuk perjalanan T3 pada bulan Ogos adalah sekitar 1.2 hingga 1.5 juta pesanan, peningkatan yang ketara dari 700,000 hingga 800,000 pesanan pada akhir tahun lalu. Mengenai jumlah pesanan, angka untuk Didi, AutoNavi, dan Meituan masing-masing sekitar 20 juta, 5 juta, dan 1.2 juta.

Dalam model perniagaan asal aplikasi perjalanan T3, platform ini bertanggungjawab untuk menyediakan kenderaan dan pemeriksaan dan latihan pemandu yang ketat untuk memastikan pematuhan dengan standard keselamatan. Walau bagaimanapun, model berat aset tidak dapat berkembang dengan pesat, dan skala platform akan terhad. Mulai 2021, perjalanan T3 akan membolehkan pemandu bergabung.

Strategi pengembangan perjalanan T3 adalah berakar di beberapa bandar terlebih dahulu. Menurut visi mereka, setelah memasuki kota selama kira-kira satu tahun, pangsa pasar dapat mencapai 20% -30%. Menjelang akhir tahun ini, jumlah stesen perjalanan T3 di seluruh negara hanya akan mencapai 48, yang jauh lebih rendah daripada AutoNavi, yang kini merangkumi lebih dari 300 bandar.

T3 Travel sebelumnya mencadangkan bahawa pada akhir 2021, operasi perniagaan akan mencapai matlamat purata 3 juta pesanan sehari. Setelah menerima pusingan pembiayaan terbaru, T3 Travel mungkin melancarkan serangan baru ke pasaran. Orang dalam industri mengatakan bahawa akhir tahun biasanya merupakan masa puncak untuk perjalanan menaiki kereta dalam talian. Berdasarkan pengalaman masa lalu, subsidi T3 juga akan lebih besar pada akhir tahun ini.

Pada 1 September, Kementerian Pengangkutan, bersama dengan Pejabat Pentadbiran Ruang Siber China, Kementerian Perindustrian dan Teknologi Maklumat, Kementerian Keselamatan Awam, dan Pentadbiran Negara untuk Peraturan Pasar, meminta agar persaingan keji dihentikan dan pelanggaran diperiksa sendiri. T3 Travel menduduki tempat pertama dalam senarai ini. Pengawal selia kini memerlukan platform penyampaian kereta dalam talian untuk mendapatkan lesen perniagaan penghantaran kereta dalam talian di pelbagai tempat. Di samping itu, pemandu perlu mempunyai lesen yang sesuai berkaitan dengan tempahan melalui Internet.

Lihat juga:Pengawal selia China memanggil 11 syarikat penumpang yang melanggar peraturan

Pada awal bulan Julai, Didi TravelDisensor dan memadamkan keseluruhan siri aplikasi. Kesannya merebak ke syarikat lain dalam industri yang sama. Pada 6 September, perjalanan tergesa-gesa diumumkan selesaiPembiayaan Siri Bnya bernilai 3.8 bilion yuanPelaburnya kebanyakannya dari perusahaan milik negara.