Platform perdagangan terpakai Zhuanzhuan Group mengeluarkan laporan transaksi telefon pintar Q4

Pada hari Selasa, sebuah akhbar yang diterbitkan olehKumpulan pemindahan platform perdagangan keduaIni menunjukkan bahawa bahagian telefon pintar 5G yang boleh dibeli di pasaran terpakai akan meningkat kepada 38.33% pada tahun 2021.

IPhone Apple masih menduduki tempat pertama di pasaran terpakai, dengan jumlah transaksi iPhone terpakai menyumbang 35.93%, meningkat 1.35% dari Q3.

IPhone 11 masih mendominasi senarai, tetapi iPhone 12 menjual lebih banyak daripada iPhone 13. Dari perspektif trend harga, siri iPhone 12 telah mengalami beberapa pusingan penurunan harga sebelum dan selepas pelancaran siri iPhone 13. Harga model peringkat kemasukan kini telah jatuh kepada kira-kira 4,000 yuan ($629.42).

Dari segi jenama China, telefon pintar Xiaomi terus menduduki tempat pertama di pasaran telefon pintar terpakai China, merangkumi 14.92% daripada jumlah transaksi. Urus niaga telefon pintar Huawei menyumbang 13.31%, kedudukan satu tempat lebih tinggi daripada syarikat yang dipegang oleh Q3. Vivo dan OPPO masing-masing menduduki tempat ketiga dan keempat, diikuti oleh Honor dengan 6.83% transaksi.

Dari segi harga, dipengaruhi oleh faktor-faktor seperti Double Eleven, harga model China pada umumnya dikurangkan di pasaran terpakai, sementara harga model pertengahan hingga tinggi relatif besar. Sebagai contoh, harga 99 telefon baru Huawei P50 Pro 4G dan peranti Honor Magic3 yang disenaraikan di platform telah jatuh lebih dari 1,000 yuan.

Di antara 10 model penjualan telefon pintar teratas di China di pasaran terpakai Q4, Xiaomi menyumbang separuh daripada jumlah keseluruhan, di mana Redmi K40 dan Xiaomi 11 adalah model 5G. Huawei menempati empat posisi dalam daftar, tiga di antaranya adalah smartphone 5G.

Lihat juga:Lei Jun: Xiaomi akan menghasilkan telefon pintar dan iPhone baru, dan pengeluaran besar-besaran kereta akan bermula pada tahun 2024

Dikombinasikan dengan pasaran panas telefon pintar skrin lipat baru-baru ini pada Q4 2021, penganalisis dari Jabatan Data Zhuanzhuan Group memperkenalkan bahawa jumlah transaksi semasa di pasaran terpakai telefon bimbit skrin lipat masih dikuasai oleh model Samsung dan Huawei.