Platform perdagangan kripto Hotbit menghentikan perkhidmatan kerana siasatan terhadap bekas pekerja

Platform perdagangan cryptocurrency Hotbit mengumumkan pada 10 OgosIa akan menggantung fungsi perdagangan, deposit, pengeluaran dan pembiayaan, tetapi tidak menyatakan waktu yang tepat untuk pemulihan.

Untuk menjelaskan keputusan itu, Hotbit mendakwa bahawa seorang bekas pekerja pengurusan yang meninggalkan syarikat itu pada bulan April terlibat dalam projek tahun lalu yang kini disyaki oleh pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang melanggar undang-undang. Hotbit mengatakan bahawa projek itu bertentangan dengan prinsip dalaman syarikat dan tidak menyedarinya pada masa itu.

Akibatnya, beberapa eksekutif kanan Hotbit telah dipanggil oleh penguatkuasaan undang-undang sejak akhir bulan Julai dan sedang membantu siasatan. Selanjutnya, agensi penguatkuasaan undang-undang membekukan sebahagian dana Hotbit, menyebabkan platform tidak dapat beroperasi seperti biasa.

Menurut laman web Hotbit, syarikat itu didaftarkan di Hong Kong dan Estonia, dan kebanyakan pekerjanya berasal dari China, Taiwan dan Amerika Syarikat.

Hotbit percaya bahawa platform itu sendiri dan pengurusnya yang lain tidak terlibat dalam projek ini dan tidak menyedari sebarang aktiviti haram yang berkaitan.

Lihat juga:Pengawal selia China menindak aksi publisiti mata wang maya

Untuk meredakan kepanikan pemegang kata laluan, Hotbit mengesahkan bahawa semua aset di platform selamat. Hotbit akan kembali ke perkhidmatan normal sebaik sahaja aset dicairkan dan akan diumumkan sebaik sahaja penemuan itu keluar.

Beberapa hari sebelum penggantungan ini, Hotbit merancang untuk pergi ke umumAliran Segitiga Token XDi bahagian globalnya. Walau bagaimanapun, ListingSpy, agregator penyenaraian token kriptografi baru di PancakeSwap, Uniswap dan DEX CEX teratas lain, mendapati pada 5 Ogos bahawa “shitcoin” ini mempunyai nilai pasaran yang lebih tinggi daripada ETH atau bahkan BTC selepas penyenaraian, kemudian jatuh dan diperdagangkan. ListingSpy menyatakan bahawa carta harga simbolik kelihatan tidak masuk akal. Berdasarkan data dari situs data kripto, harga token tersebut turun menjadi sekitar Rp 1 saat iniEkonomi.