Platform perdagangan elektronik terpakai Aihuigou mendedahkan GMV bernilai AS $3.5 bilion dalam pemfailan IPO

Pengedar elektronik terpakai China Aihuigou telah mengajukan IPO dengan Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa kerana syarikat yang disokong oleh JD.com ingin meningkatkan kedudukannya di pasaran elektronik pengguna terpakai China dan meningkatkan pengembangannya di luar negara.

Aplikasi C2B (pelanggan ke perniagaan) akan disenaraikan di Bursa Saham New York di bawah simbol ticker “RERE,” menurut prospektus awal syarikat, yang diajukan pada 28 Mei. Aplikasi ini memudahkan penjualan, kitar semula dan perdagangan telefon bimbit, kamera dan komputer riba. Aihuigou, yang bermaksud “suka mengitar semula”, juga mengendalikan 755 kedai luar talian di 140 bandar di China.

Menurut syarikat itu, jumlah barang kasar (GMV) meningkat 66 peratus tahun ke tahun kepada 22.8 bilion yuan ($3.5 bilion) untuk tahun fiskal yang berakhir pada Mac 2021, dengan lebih daripada 26 juta barang pengguna diperdagangkan di platform. Dalam tiga bulan yang berakhir pada 31 Mac, jumlah GMV syarikat mencapai 6.2 bilion yuan, kadar pertumbuhan tahun ke tahun sebanyak 106.7%. Dari semua produk pengguna yang diperdagangkan dan dibeli di Aihuigou, 67% adalah telefon bimbit.

Syarikat ini ditubuhkan pada tahun 2011 dan belum mencapai keuntungan. Kerugian bersihnya telah berkembang dari 207 juta yuan pada tahun 2018 menjadi 470 juta yuan pada tahun 2020. Pendapatan tahunan pada tahun 2020 adalah 4.8 bilion yuan, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 23.6%.

ATRenew, pengendali Aihuigou, juga mengendalikan dua platform perdagangan lain: Paijitang Market, pasar B2B yang memperdagangkan produk elektronik, dan Paipai Market, platform perdagangan komoditi terpakai JD yang digabungkan menjadi Aihuigou pada tahun 2019. Di luar elektronik, Pat termasuk penjualan barang mewah, barang rumah tangga dan buku.

Penaja jamin bersama dalam perjanjian itu termasuk Goldman Sachs, BofA Securities, China Renaissance dan Tiger Brokers. Tidak ada terma harga yang dinyatakan. ReutersSebelum ini dilaporkanSyarikat yang berpangkalan di Shanghai itu merancang untuk mengumpulkan antara $500 juta hingga $1 bilion melalui penyenaraian awam.

Reuters, memetik orang yang mengetahui perkara itu, melaporkan bahawa syarikat itu bertujuan untuk menarik pelabur dengan prospek perniagaannya yang mesra alam sekitar, sosial dan tadbir urus (ESG).

Laporan itu juga menyatakan bahawa pada bulan Februari tahun ini, Aihuigou menyelesaikan pembiayaan pra-IPO bernilai AS $200 juta, dan JD.com juga turut serta dalam pusingan pembiayaan ini.

Syarikat ini mempunyai keupayaan rantaian bekalan yang kuat seperti ujian, klasifikasi, harga, kawalan kualiti, dan perkhidmatan selepas jualan. Ia juga bekerjasama dengan platform e-dagang dan jenama telefon pintar untuk menawarkan perkhidmatan kitar semula dan perdagangan eksklusif kepada pelanggan.

Syarikat ini juga meningkatkan usaha pengembangannya, merancang untuk “meningkatkan peredaran global peralatannya sendiri dan meningkatkan kemampuan rantai nilai luar negeri yang ada dengan memanfaatkan kemajuan teknologi kami, terutama proses pengujian automatik kami”.

Lihat juga:Kitar semula unicorn Aihuishou menyelesaikan pusingan pembiayaan E + dan mengeluarkan nama kumpulan baru “Everything Update”

Menurut laporan CIC, China memperdagangkan 189 juta peralatan terpakai kepada pedagang dan pembeli individu tahun lepas, dan jumlah GMV yang diperuntukkan kepada pedagang dan pembeli adalah 252 bilion yuan.

Laporan CIC menambah bahawa menjelang tahun 2020, jumlah peralatan elektronik pengguna yang beredar di China adalah yang terbesar di dunia, melebihi jumlah gabungan Amerika Syarikat dan Eropah. Pengenalan model baru yang berterusan telah menyebabkan peningkatan peralatan yang lebih kerap. Sebilangan besar barang milik sendiri juga muncul di pasaran.