Platform perdagangan Bitcoin Huobi Global akan berhenti mendaftarkan pengguna China baru

Huobi Global, salah satu pertukaran cryptocurrency utama yang melayani pelanggan di daratan China, mengumumkan bahawa sesuai dengan kehendak dasar peraturan yang dikeluarkan oleh pemerintah China,Telah memutuskan untuk menghentikan pendaftaran akaun untuk pengguna baru di tanah besar ChinaMulai 24 September, akaun pengguna yang ada di kawasan ini akan dibersihkan secara beransur-ansur sebelum 24:00 (UTC + 8) pada 31 Disember. Tindakan itu dilakukan dengan syarat keselamatan aset pengguna terjamin.

Bank Rakyat China (PBoC) dan pihak berkuasa domestik yang lain baru-baru ini mengeluarkan dokumen yang secara jelas mengenal pasti aktiviti perniagaan berkaitan mata wang maya sebagai aktiviti kewangan haram. Di samping itu, jika pertukaran mata wang maya luar negara memberikan perkhidmatan kepada penduduk China melalui Internet, ia juga mewakili aktiviti kewangan haram. Pihak berkuasa pengawalseliaan memperketat pemantauan dan peringatan awal mengenai risiko spekulasi dalam transaksi mata wang maya. Institusi kewangan dan institusi pembayaran bukan bank dilarang menyediakan perkhidmatan untuk aktiviti perniagaan yang berkaitan dengan mata wang maya.

Sebagai sebahagian daripada usaha pemuliharaan tenaga dan pengurangan pelepasan negara, Suruhanjaya Pembangunan dan Pembaharuan China dan jabatan-jabatan lain pada 24 SeptemberMengeluarkan notis mengenai peningkatan tekanan terhadap perlombongan mata wang maya.Menurut notis itu, perlombongan mata wang maya merujuk kepada proses mengira dan menghasilkan mata wang maya melalui “mesin perlombongan” khas. Perlombongan mata wang maya adalah intensif tenaga, menghasilkan pelepasan karbon yang tinggi dan menyumbang sedikit kepada ekonomi, kata pihak berkuasa, sambil menambah bahawa industri mempunyai keupayaan terhad untuk mempromosikan pembangunan perindustrian dan kemajuan teknologi. Tambahan pula, risiko yang timbul daripada pengeluaran dan perdagangan mata wang maya menjadi semakin menonjol, dan perkembangannya yang buta dan tidak teratur memberi kesan buruk terhadap pembangunan ekonomi dan sosial yang berkualiti tinggi dan penjimatan tenaga dan pengurangan pelepasan.

Oleh itu, pihak berkuasa pengawalseliaan mensyaratkan dalam pemberitahuan bahawa syarikat penjana kuasa tidak boleh memberikan elektrik kepada pelombong mata wang maya, dan projek perlombongan mata wang maya di pasaran tenaga mesti ditarik dalam had masa. Tujuan rasmi adalah untuk menyiasat dan menangani aktiviti perlombongan mata wang maya secara serius di pelbagai tempat. Negara akan memperkuat pengawasan keseluruhan proses perlombongan mata wang maya dan melarang keras projek perlombongan baru.

Lihat juga:Perlombongan yang dienkripsi China menekan pengembangan ke Sichuan, dan Bitcoin merosot

Bank Rakyat China sebelum ini mengeluarkan“Laporan Kestabilan Kewangan China (2021)”Pada 8 September, ia menyatakan bahawa ia akan memperkuat pengawasan aktiviti kewangan syarikat platform dan menindak aktiviti perlombongan dan perdagangan Bitcoin.

Binance dan Huobi Global masing-masing mengendalikan pertukaran cryptocurrency terbesar dan kedua terbesar di dunia. Selepas pengawal selia mengeluarkan notis, mereka semua menyesuaikan operasi perniagaan mereka untuk memenuhi keperluan kerajaan China.