Platform penyampaian kereta dalam talian termasuk Didi ditemu ramah oleh jabatan yang berkaitan

MenurutHenan Business DailyDalam laporan yang dikeluarkan pada hari Rabu, beberapa pengawal selia di wilayah Henan China bersama-sama mewawancarai lima syarikat perjalanan dalam talian, termasuk Didi Global, Jiangnan Travel, Quanmin Travel, Patak dan Cui Chi Travel.

Wawancara itu menunjukkan bahawa beberapa syarikat baru-baru ini menghadapi masalah seperti model harga legap, peruntukan pesanan untuk kenderaan yang tidak patuh dan pemandu teksi, dan juga bergantung pada penyambungan kereta dalam talian untuk mengendalikan laluan penumpang antara bandar yang melanggar peraturan. Platform yang disebutkan di atas juga telah meningkatkan nisbah bahagian pendapatan pengendali platform dan menggunakan kaedah penjadualan yang tidak biasa, yang menyebabkan pekerja bekerja lebih masa dan keletihan pemandu. Amalan ini bukan sahaja mengganggu persaingan yang adil dan pesanan pasaran, tetapi juga menjejaskan keselamatan dan kestabilan jabatan dan hak sah pemandu dan penumpang.

Pihak berkuasa secara khusus menunjukkan data pematuhan Didi. Dari November 2021 hingga 14 Februari 2022, bank tersebut telah mengumpulkan 34,378,512 pesanan penghantaran kereta dalam talian, menduduki tempat pertama di Provinsi Henan. Antaranya, jumlah pesanan yang diselesaikan oleh kenderaan yang mematuhi adalah 19,759,635, dan kadar penyelesaian pesanan adalah 57.48%. Pemandu pematuhan syarikat menyelesaikan 26,177,823 pesanan, dengan kadar penyelesaian pesanan 76.15%.

Lihat juga:Didi melancarkan pemberhentian kerja berskala besar yang merangkumi hampir semua jabatan

Pengawal selia   Syarikat penyampaian kereta dalam talian diminta untuk menyelidiki masalah mereka sendiri dan risiko keselamatan dan kestabilan tersembunyi, menjalankan operasi sesuai dengan undang-undang dan peraturan, dan mempromosikan pembangunan industri pengiriman kereta dalam talian yang standard, sihat dan lestari.