Platform media streaming China iQiyi menandatangani kontrak 4 tahun dengan Liga Perdana

Menurut berita rasmi yang dikeluarkan oleh Liga Perdana, platform media streaming China iQiyi telah mencapai kesepakatan dengan Liga Perdana untuk memberikan hak siaran media baru eksklusif iQiyi di Tanah Besar China dan Macau untuk musim bola sepak 2021-2024.

Sebagai usaha sama antara iQiyi Baidu dan media sukan China dan syarikat pemasaran Super Sports Media, iQiyi Sports baru-baru ini menyediakan siaran Kejohanan Bola Sepak Eropah. Platform ini akan terus menyiarkan lebih banyak acara bola sepak seperti La Liga, kelayakan Piala Dunia Asia (12 teratas), dan Liga Juara-Juara AFC.

Untuk memenuhi keperluan peminat China, mulai 22 Julai, pas musim 228 yuan akan dilancarkan, termasuk semua 380 permainan Liga Perdana, HD 1080, tidak ada iklan, dan ulasan pelbagai bahasa.

Pada bulan September tahun lalu, PP Sports, yang sebelumnya memegang hak penyiaran liga, mengeluarkan pernyataan untuk menghentikan kerjasama dengan Liga Perdana. Wang Dong, Presiden PP Sports, mengatakan, “Wabak ini telah membuat pelaburan semua orang dalam hak cipta sukan lebih rasional dan tenang, dan menilai sistem nilai transaksi yang sesuai.”

Lihat juga:Permainan kehilangan wang: biarkan pelabur terus terlibat dalam bola sepak Cina

Selepas pengumuman itu, Tencent Sports mencapai perjanjian kerjasama dengan liga, menyetujui perjanjian $10 juta untuk menyiarkan baki 372 acara musim 2020-2021.