Platform media sosial China Weibo menghadapi pemberhentian besar-besaran

Baru-baru ini,Pekerja Weibo, platform media sosial seperti Twitter di ChinaMaimai, platform perkongsian maklumat pencarian pekerjaan domestik, mengatakan bahawa syarikat mereka memberhentikan sebilangan besar pekerja dan bahkan meminta beberapa orang untuk pergi secara sukarela.

Dalam temu bual dengan media tempatanKewangan masa, Kakitangan perhubungan awam Weibo mengatakan bahawa untuk mengukuhkan kelebihannya, syarikat telah menyesuaikan beberapa jabatan dan menyediakan pertukaran pekerjaan dalaman untuk pekerja yang terlibat. Sesetengah pekerja yang tidak mempunyai kedudukan yang sesuai untuk dilaraskan akan dipecat. Bagaimanapun, jurucakap itu tidak mendedahkan jumlah pekerja yang terlibat dalam penyesuaian tersebut.

Dalam dua tahun kebelakangan ini, perkembangan Weibo nampaknya sedikit bergelombang. Lebih dari dua bulan yang lalu, Weibo disenaraikan di Bursa Saham Hong Kong dan jatuh 7.18% dalam debut perdagangan.

Prospektus menunjukkan bahawa pendapatan Weibo telah mengekalkan pertumbuhan yang stabil untuk waktu yang lama, tetapi keuntungannya tidak menjanjikan. Dari 2018 hingga 2020, keuntungan bersih yang dapat diagihkan kepada pemegang saham syarikat induk masing-masing adalah AS $572 juta, AS $495 juta dan AS $313 juta.

Sementara itu, jumlah pengiklan di Weibo semakin berkurang. Dalam tiga tahun dari 2018 hingga 2020, jumlah pengiklan masing-masing adalah 2.9 juta, 2.4 juta dan 1.6 juta. Pada tiga suku pertama 2021, hanya terdapat 800,000 pengiklan Weibo, berbanding 1.4 juta pada tempoh yang sama tahun lalu.

Pengiklanan telah lama menjadi sumber pendapatan utama untuk Weibo. Pada separuh pertama tahun 2021, pendapatan perkhidmatan pengiklanan dan pemasarannya menyumbang 86% daripada jumlah pendapatan.

Di bawah persaingan pasaran yang sengit, Weibo juga menghadapi risiko dasar. Dari Januari hingga November 2021, pihak berkuasa Beijing menjatuhkan 44 hukuman berasingan ke atas Sina Weibo, berjumlah 14.3 juta yuan ($2.26 juta).

Pada akhir 2021, pengatur ruang siber China memanggil Weibo untuk mengadakan perbincangan mengenai isu bahawa Weibo berulang kali memaparkan maklumat dan kandungan terlarang di platformnya yang melanggar undang-undang dan peraturan nasional.

Lihat juga:Media sosial China Sina Weibo didenda oleh pengawal selia China kerana menyiarkan maklumat haram