Platform e-dagang penyelenggaraan kereta Tuhu Cars akan membuat debutnya di Hong Kong

29 Ogos,Platform e-dagang penyelenggaraan kereta Tuhu Cars, mengemukakan permohonan penyenaraian ke Bursa Saham Hong Kong (HEX). Penaja bersama adalah Goldman Sachs, UBS, CICC Capital dan Bank of America Securities.

Ditubuhkan pada tahun 2011, Tuhu Cars adalah salah satu platform perkhidmatan kereta bersepadu dalam talian dan luar talian domestik. Menurut Tianyan Check APP, Tuhu Cars telah menerima 9 pusingan pembiayaan setakat ini. Pelabur termasuk CCB International, Qiming Venture Partners, Tencent, Goldman Sachs, Hillhouse Capital, dll. Pusingan pembiayaan terakhir berlaku pada bulan Oktober 2019.

Dengan model yang berpusatkan pelanggan dan rantaian bekalan yang cekap, Tuhu Cars dapat memberikan pengalaman perkhidmatan sehenti, digital sepenuhnya, atas permintaan untuk memenuhi keperluan pemilik kereta. Ekosistem perkhidmatan kereta yang terdiri daripada entiti yang mengambil bahagian seperti pemilik kereta, pembekal, dan kedai servis kereta telah dibina,

Menurut laporan oleh China Insight Consulting, platform Tuhu untuk menjaga kereta adalah komuniti pemilik kereta terbesar yang dikumpulkan oleh penyedia perkhidmatan kereta China. Syarikat ini telah mengembangkan rangkaian perkhidmatannya dengan lebih daripada 4,200 kedai tempatan dan lebih daripada 25,000 kedai rakan kongsi di seluruh negara.

Sehingga 30 Jun 2022, aplikasi utamanya Tuhu dan laman webnya mempunyai 86.4 juta pengguna berdaftar. Dalam dua belas bulan terakhir yang berakhir pada 30 Jun 2022, syarikat ini mempunyai 15.7 juta pengguna transaksi, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 19.4%. Dalam enam bulan yang berakhir pada 30 Jun 2022, purata pengguna aktif bulanannya mencapai 9 juta.

Lihat juga:China Memperpanjang Tempoh Pengecualian Cukai Pembelian Kenderaan Tenaga Baru

Dari segi kewangan, prospektus syarikat menunjukkan bahawa pendapatan dari 2019 hingga 2021 adalah 7 bilion yuan (1.01 bilion dolar AS), 8.8 bilion yuan dan 11.72 bilion yuan. Tencent memegang lebih daripada 21% saham dan merupakan pemegang saham luaran terbesar. Image Frame Investment (Hong Kong) Limited, Joy Capital Management, Sequoia China dan FountainVest Partners masing-masing memegang 20.29%, 9.85%, 5.49% dan 5.98%.

Tuhu Cars telah secara aktif meneroka peluang perniagaan yang berkaitan dengan kenderaan tenaga baru seperti perkhidmatan pembaikan bateri, dan telah menjalin perjanjian kerjasama dengan jenama seperti Leapmotor dan BAIC ARCFOX.