Pinduoduo menyumbangkan buku ke sekolah luar bandar di seluruh negara untuk mempromosikan bacaan belia

Lei Pingyang, penyair pemenang Anugerah Sastera Lu Xun 2010, masih ingat bahawa buku ini memicu cinta seumur hidupnya untuk membaca dan membiarkannya keluar dari tempat kelahirannya di sebuah kampung terpencil di Yunnan.  

Ray dibesarkan dalam kemiskinan, hampir tidak mempunyai buku, dan sering kelaparan. Ia adalah seorang doktor luar bandar yang meminjamkan kepadanya salah satu daripada empat karya Cina, The Romance of the Three Kingdoms, yang mengilhami minatnya terhadap kesusasteraan.  

“Sejak saat itu, membaca telah menjadi bahagian yang tidak dapat dipisahkan dalam hidup saya. Membaca membawa saya keluar dari kampung gunung kecil dan ke dunia yang lebih besar,” kata Lei, 55, kepada para pelajar di sebuah sekolah rendah di Dali, Yunnan pada Mei tahun lalu. Dia mendorong anak-anak untuk “menjangkau langit dan bertujuan untuk cakrawala yang tidak terbatas.”

Lei adalah salah seorang daripada banyak penulis terkenal yang mengunjungi sekolah-sekolah di kawasan terpencil sebagai sebahagian daripada kempen promosi membaca yang dianjurkan oleh Pinduoduo. Sejak April 2021, Pinduoduo, bersama dengan pemerintah daerah dan penulis terkenal, telah mengatur pembacaan dan sumbangan buku ke sekolah-sekolah luar bandar di provinsi termasuk Sichuan, Guizhou, Shanxi, Yunnan, dan Gansu.

(Sumber gambar: Pinduoduo)

Setiap aktiviti biasanya melibatkan penulis membaca coretan dari buku mereka dan membimbing perbincangan kelas. Pada banyak pertemuan ini, banyak kanak-kanak menyatakan keinginan untuk “melihat dunia luar” dan “menjelajah dari gunung.”  

Pandangan mereka didorong oleh penulis yang berkongsi kisah peribadi tentang bagaimana membaca meletakkan asas bagi mereka untuk melanjutkan pelajaran ke peringkat lebih tinggi dan memperluas cakrawala mereka.  

Kemahiran membaca telah lama dikaitkan dengan kejayaan akademik. Ini juga berkaitan dengan faktor-faktor seperti ketersediaan infrastruktur, tahap pendidikan keluarga dan pendapatan isi rumah, yang cenderung lebih rendah di kawasan terpencil di negara ini.  

Lihat juga:Pinduoduo mengumumkan hasil suku ketiga, menunjukkan pertumbuhan yang mampan kerana perbelanjaan beralih dari pemasaran ke R&D

Dengan menyumbangkan buku dan mengatur penulis terkenal untuk berinteraksi dengan pelajar dari latar belakang miskin, Pinduoduo berharap dapat memberi inspirasi kepada lebih banyak orang muda dan merangsang semangat untuk membaca dan belajar.  

Setakat ini, Pinduoduo telah menyumbangkan lebih daripada 120,000 buku dalam acara yang sedang berlangsung. Buku-buku ini dipilih berdasarkan pendapat penulis dan pakar dalam bidang akademik dan kebudayaan, dan disesuaikan dengan syarat-syarat sekolah penerima.  

Tahun lalu, Pinduoduo menganjurkan tiga aktiviti “Bulan Membaca” pada bulan April, Ogos, dan Disember, yang melibatkan lebih daripada 60 rumah penerbitan. Pengendali platform e-dagang juga menjalin pakatan dengan penerbit terkemuka dan kedai buku dalam talian untuk mempromosikan industri membaca dan buku.