Pinduoduo melancarkan aplikasi e-dagang rentas sempadan di Amerika Syarikat bulan depan

LewatMenurut laporan pada 17 Ogos, platform teknologi pertanian China Pinduoduo sedang menyiapkan aplikasi e-dagang rentas sempadan, yang dijangka akan dilancarkan untuk pasaran AS untuk pertama kalinya pada pertengahan September. Model ini akan meniru Shein, yang kini merupakan platform e-dagang rentas sempadan bebas terbesar di China, dan Pinduoduo telah menarik pedagang dari semua kategori. Antaranya, kategori utama adalah keperluan harian dan produk isi rumah dengan harga rendah yang Pinduoduo mahir.

Ini dianggap sebagai salah satu projek strategik terpenting Pinduoduo. Beberapa penyelia peringkat pertama perniagaan membeli kumpulan komuniti “Duoduo Grocery” telah dipindahkan untuk bertanggungjawab terhadap projek-projek baru. “Duoduo Grocery” adalah projek strategik terpenting Pinduoduo sebelumnya.

Oleh kerana pertumbuhan Pinduoduo yang lemah di pasaran domestik China, pada awal Januari tahun ini, projek rentas sempadan baru muncul dari “kegelisahan pertumbuhan”. Pada bulan Mei, projek ini dilancarkan secara rasmi. COO Pinduoduo Gu Pingping dan banyak pengarah Duoduo Grocery dan Pinduoduo Merchants pergi ke Eropah dan Amerika Syarikat untuk melakukan penyelidikan pasaran untuk memahami pergudangan dan logistik tempatan, rantaian bekalan dan tabiat penggunaan pengguna.

Sejak Mei tahun ini, hampir 80 pekerja rantaian bekalan Pinduoduo telah berpindah ke Daerah Panyu, Kota Guangzhou, Guangdong. Ini juga merupakan titik permulaan bagi Shenen untuk membina rantaian bekalan perolehan pakaian. Sama seperti Shein, peniaga di platform rentas sempadan baru Pinduoduo hanya perlu bertanggungjawab untuk membawa produk dalam talian dan menghantarnya ke gudang domestik. Platform ini kemudian akan memilih produk, menetapkan harga dan menghantar barang.

Lihat juga:Inovasi mendorong perbelanjaan R&D Pinduoduo ke paras tertinggi baru pada suku pertama

Sama seperti pendekatan Pinduoduo sebelumnya untuk menarik perniagaan kecil dan sederhana, platform rentas sempadan baru juga memberi pedagang kemasukan percuma dan sokongan yuran komisen sifar. Sumber yang dekat dengan penjual Amazon mengatakan bahawa kos kemasukan dan komisen di platform sangat tinggi, menggunakan set lengkap Amazon Pedagang pergudangan dan logistik akan melihat potongan pendapatan 30%.

Sebab mengapa pasaran A.S. dipilih sebagai perhentian pertama Pinduoduo adalah kerana negara ini mempunyai jumlah penggunaan terbesar di dunia dalam 100 tahun terakhir, tetapi hanya 14.2% penggunaan Amerika pada tahun 2021 adalah melalui saluran dalam talian, berbanding dengan China pada tahun yang sama. 24.5%. Sebagai tambahan, COO Gu Pingping menyatakan secara dalaman bahawa persaingan e-dagang di pasaran Asia Tenggara terlalu sengit.

Tetapi masih belum jelas pihak logistik mana yang akan bekerjasama dengan Pinduoduo untuk pengangkutan rentas sempadan. Suatu ketika, 90% bungkusan J&T Express berasal dari Pinduoduo. Sebelum ini, J&T Express telah memperluas perkhidmatannya ke 13 negara dan wilayah termasuk Asia, Amerika Latin, dan Afrika. Kerjasama dengan HNA Cargo Co., Ltd. telah memungkinkan perniagaan rentas sempadan di pasaran Eropah dan Amerika. Kerjasama kedua antara Pinduoduo dan J&T Express di pasaran Eropah dan Amerika nampaknya tidak mengejutkan.