Pinduoduo melancarkan aktiviti promosi membaca selama satu bulan

Sebagai sebahagian daripada kempen “Bulan Membaca Duoduo”, Pinduoduo akan membelanjakan 50 juta yuan ($7.7 juta) untuk menggalakkan pembelian buku di platform e-dagang.

Syarikat itu mula mendermakan dana pada 15 April, yang akan digunakan untuk menurunkan harga untuk klasik dan buku terlaris termasuk “Rekod Sejarah” Sima Qian dan “Burung Terbang” Tagore. Terdapat beribu-ribu buku untuk dipilih melalui promosi, dengan harga serendah 2.5 yuan/buku.

Tahun lepas, lebih daripada 400 juta orang membeli buku melalui Pinduoduo, di mana pembelian dari kawasan luar bandar meningkat lebih daripada 180% tahun ke tahun. Wabak pneumonia mahkota baru telah mempercepatkan peralihan kepada jualan buku dalam talian, kerana kedai buku fizikal ditutup semasa sekatan, dan pengguna di rumah semakin mencari bahan bacaan baru.

Bermula pada tahun 2014, dalam laporan kerja tahunan yang dikemukakan oleh kerajaan pusat, mempromosikan bacaan untuk semua telah disenaraikan sebagai keutamaan.

“Pada tahun lalu, kadar penembusan e-dagang dalam industri buku hampir 60%, tetapi masih ada sebilangan besar kumpulan membaca baru yang keperluannya belum dipenuhi sepenuhnya,” kata jurucakap Pinduoduo yang bertanggungjawab dalam acara tersebut.

Pelan ini tidak menetapkan sebarang ambang untuk penyertaan pengguna, tetapi secara langsung mensubsidi pembelian buku supaya lebih ramai orang dapat menikmati membaca, kata jurucakap itu.

(Sumber gambar: Pinduoduo)

Pinduoduo melancarkan acara “Bulan Membaca Duoduo” pada 31 Mac. Gergasi e-dagang menjemput penulis dan selebriti terkenal untuk mengambil bahagian dalam acara langsung, mengesyorkan buku, dan bekerjasama dengan kerajaan tempatan dan media untuk mendermakan buku ke sekolah-sekolah di kawasan terpencil.

Setakat ini, acara itu telah memperkenalkan platform Pinduoduo untuk lebih daripada 2,700 penerbit dan penjual buku, membantu mereka mencapai khalayak yang lebih luas. Jualan penjual buku Bookuu.com di Pinduoduo meningkat tujuh kali ganda pada tahun 2020, terutamanya didorong oleh pengguna di bandar-bandar rendah dan kawasan luar bandar.

Berusaha ke arah langkah seterusnya, Pinduoduo akan bekerjasama dengan penerbit utama untuk terus mengemaskini bibliografi bersubsidi dan menyelaraskan kerja logistik untuk menyediakan pembaca dengan perkhidmatan yang berkualiti semasa kempen.

Lihat juga:Integrasi alam dalam talian dan luar talian: Chen Lei, ketua pemimpin e-dagang Pinduoduo

Juga pada 15 April, Pinduoduo, bersama-sama dengan Persatuan Industri Perpustakaan Shanghai dan Persatuan Industri Pengedaran Buku dan Majalah Shanghai, menjadi salah satu daripada 10 ahli pengasas pertama Shanghai National Reading Alliance.

Jurucakap Pinduoduo berkata: “Kami akan bekerjasama dengan semua pihak untuk mempromosikan penggunaan buku dan toleransi pengetahuan, dan membantu mengurangkan jurang membaca antara kawasan bandar dan luar bandar.”