Pil mujarab baru di bandar: di sebalik gembar-gembur Pien Tze Huang

Pada masa ini, setiap sudut China dibakar oleh musim panas, tetapi ubat Cina yang dipanggil Pien Tze Huang telah mencetuskan perbincangan yang lebih hangat dalam media Cina. Pil 3 gram berharga 590 yuan (kira-kira 90 dolar AS). Apabila permintaan pelanggan meningkat, PTH adalah bintang paling hangat di pasaran farmaseutikal China pada separuh pertama tahun ini. Dalam catatan ini, kami memperbesar pil sihir kecil untuk mengetahui apa yang ada di sebalik kekuatan dan kegilaan yang terkandung di dalamnya.

Angin dan Awan: Harga Saham Melonjak dan Pasaran Penjual

Dikenali selama seratus tahun di wilayah Fujian dan beberapa wilayah di selatan China (sejarahnya dapat ditelusuri kembali ke 1500), nama “Pien Tze Huang” dalam dialek Hokkien diterjemahkan secara harfiah sebagai “Yi Wan Qing Du”. Namun, PTH tidak menjadi nama rumah tangga di China sehingga abad ke-21-dan jenama itu berkembang pesat sejak itu. Menurut  Laporan tahunan  Menurut laman web rasminya, kadar pertumbuhan tahunan kompaun PTH dari 2015 hingga 2019 mencapai 31 peratus. Pada bulan Ogos 2020, nilai pasaran syarikat  Melebihi  Ia adalah Yunnan Baiyao, yang telah menjadi syarikat terkemuka di pasar perubatan Cina selama bertahun-tahun. Separuh pertama 2021, PTH Ranking & nbspKeenam  Ia adalah salah satu syarikat yang paling pesat berkembang di China (kedudukan pertama dalam industri farmaseutikal). Setakat ini, nilai pasaran telah melebihi 260 bilion yuan, hampir 50 kali ganda daripada IPO pada tahun 2003.

Lihat juga:Mengapa perubatan Cina adalah eksport China yang paling pesat berkembang ke Afrika?

Kenaikan pendapatan dan harga saham PTH didorong oleh kenaikan harga runcitnya. Dianggarkan bahawa sudah ada  Sembilan liter  Antara tahun 2004 dan 2020, harga runcit PTH di China meningkat dari 325 yuan per pil menjadi 590 yuan, kadar pertumbuhan 81%. Kenaikan harga terbukti berkesan dalam meningkatkan keuntungan syarikat, dan pasaran segera bertindak balas terhadap peningkatan permintaan-kenaikan terbaru berlaku pada awal tahun 2020, ketika harga runcit PTH meningkat dari 530 yuan menjadi 590 yuan per pil. Seorang kerani di Renxinhong, rangkaian farmasi tempatan di Xiamen, Fujian, memberitahu Pandaily bahawa produk tersebut telah kehabisan stok sejak akhir tahun 2020. “Sejak akhir tahun lalu, syarikat kami tidak dapat menyetujui pembelian dari PTH,” katanya, sambil menambah bahawa “tidak ada tarikh penambahan yang tepat”.

Media Pelbagai  Sumber  Kekurangan telah terbukti menjadi fenomena nasional, dengan kebanyakan kedai runcit di seluruh negara sama ada mengurangkan janji pembelian atau menjadualkan pendaftaran pada bulan Ogos (pembelian kebanyakannya terhad kepada dua keping pada satu masa). Dalam talian, Pandaily juga menyedari bahawa kedai utama PTH di Taobao kehabisan stok, sementara kedai yang dikendalikan sendiri di JD.com, platform e-dagang nasional lain, berharga PTH lebih dari 1,500 yuan setiap tablet. Nampaknya seluruh pasaran terlibat dalam keghairahan untuk pil sihir. Tapi kenapa? Sebelum meneroka faktor-faktor di belakangnya, kita perlu tahu dengan tepat apa PTH dan bagaimana ia berfungsi.

Bahagian Dalam Pil Ajaib: Membongkar Misteri PTH

Arahan pada bungkusan luar PTH berbunyi “Diperbuat dari empat bahan perubatan Cina (yaitu bezoar, kasturi, hempedu ular, dan panax notoginseng), Pien Tze Huang berbentuk bujur dan permukaannya berwarna kuning kecoklatan. Ia dapat menghilangkan panas dalaman, menyahtoksin, dan menyejukkan darah., Menghilangkan stasis darah, mengurangkan bengkak dan melegakan kesakitan. Dengan fungsi ini, PTH digunakan terutamanya untuk hepatitis virus akut dan kronik, bengkak, lebam dan penyakit keradangan.”

Penyelidik Zhang dari Universiti Perubatan Tradisional Cina Shanghai memberitahu Pandaily bahawa peranan utama PTH adalah “detoksifikasi” dan ia mempunyai akar serantau di China purba. Sepanjang sejarah, ada pepatah yang tersebar luas: “Semua penyakit di Selatan disebabkan oleh radon.” Radon adalah udara beracun yang dihasilkan oleh pembusukan haiwan dan tumbuhan di hutan panduan. Ia juga boleh merujuk kepada penyakit berjangkit yang disebabkan oleh nyamuk di kawasan subtropika. PTH berasal dari keperluan Provinsi Fujian untuk merawat pelbagai penyakit yang berkaitan dengan radon, dan kemudian dibawa lebih jauh ketika pedagang Fujian berlayar ke Asia Tenggara untuk berniaga.

Hari ini, penerapan PTH dalam rawatan penyakit hati telah diakui oleh pemerintah dan institusi China, dan telah memperoleh banyak kesan yang mengagumkan seperti “Perubatan Cina Terlindung Kelas Pertama”,” Warisan Budaya Tidak Berwujud Nasional “dan” Formula Keselamatan Teratas”. tajuk.

Menurut peminat fanatik yang telah mengambil PTH selama lebih dari satu dekad, ubat ini berkesan dalam menghilangkan bahan berbahaya dari tubuh manusia. “Saya akan makan selama dua hari setelah minum berlebihan,” katanya, “atau hanya untuk menyahtoksik”.

Sebagai tindak balas kepada “mitos” yang popular di sekitar kesan PTH, Zhang menyatakan pandangannya. “Ujian klinikal menunjukkan bahawa PTH berperanan dalam mengurangkan keradangan sel hati,” katanya. “Tetapi anda tidak boleh memakannya jika tidak ada penyakit. Selain itu, PTH tidak dilindungi oleh Medicare, dan anda sebenarnya dapat mencari alternatif yang lebih murah dengan kesan yang serupa”.

Di sebalik gembar-gembur: keadaan yang membolehkan

Sensasi baru-baru ini mengenai PTH mungkin merupakan gelombang gembar-gembur yang memanfaatkan interaksi pelbagai kekuatan seperti dasar awam, pasaran perubatan dan strategi jenama syarikat induk PTH Zhangzhou Pien Tze Huang Pharmaceutical Co., Ltd.

Pada bulan Februari tahun ini, Majlis Negeri mengumumkan satu siri  Dasar  Komitmen untuk mempercepat pengembangan perubatan Cina menunjukkan tekad pengawal selia untuk memperluas penerapan perubatan Cina setelah wabak pneumonia mahkota baru. Di samping itu, perhatian yang semakin meningkat terhadap penyakit kronik dan sub-kesihatan, penuaan masyarakat Cina dan kemasukan pelaburan letupan  Pasaran perubatan inovatif domestikDalam beberapa tahun kebelakangan ini,   Kedua-duanya memainkan peranan dalam memudahkan keperluan PTH. Dan Zhangzhou PTH Pharmaceutical Co., Ltd., dalam gembar-gembur ini, meningkatkan statusnya hanya dengan menaikkan harga. Menyokong pendekatan ini adalah reputasi jenama yang sudah lama wujud, kawalannya terhadap bahan mentah sebelumnya dan, tentu saja, formula rahsia PTH-kelebihan syarikat yang tiada tandingannya. Bersama-sama, faktor-faktor ini membentuk parit yang kuat di sekitar jenama, yang membolehkan pil kecil menguasai pasaran perubatan Cina pada tahun 2021.

Komited untuk mempelbagaikan barisan produknya dan memperluaskan saluran jualan, PTH mengambil tindakan selanjutnya untuk menyatukan kedudukan utamanya dalam industri perubatan Cina. Pasaran menjangkakan harga dapat meningkat lagi-mungkin belum memuncak.