Pihak berkuasa China meningkatkan usaha antitrust, Tencent Music untuk melepaskan hak muzik eksklusif

Pengawal selia antimonopoli China akan memerintahkan unit streaming muzik Tencent Holdings Ltd. untuk mengetepikan hak muzik eksklusif, Reuters melaporkan pada hari Isnin, memetik orang yang mengetahui perkara itu. Selain melepaskan hak eksklusif label muzik, Tencent Music Entertainment Group (TME) tidak lagi perlu menjual APP Kuwo Music dan Kugou Music.

Tencent Music akan didenda 500,000 yuan ($77,228) kerana laporan palsu sebelumnya mengenai pemerolehan dua aplikasi muzik, Kuwo dan Kugou. Pada bulan April, sumber mendedahkan bahawa Tencent Music diperintahkan untuk menjual dua aplikasi muzik. Pada bulan yang sama, Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar (SAMR) bersiap untuk menjatuhkan denda besar kepada Tencent, yang menurut dua sumber diharapkan sekurang-kurangnya 10 miliar yuan. Sumber itu juga mengatakan pada masa itu bahawa Tencent melobi hukuman yang lebih ringan.

Pihak berkuasa SAMR mengumumkan pada hari Sabtu bahawa mereka akan menyekat rancangan Tencent untuk menggabungkan dua pengendali streaming permainan video terbesar di negara ini, Huya Inc. dan DouYu International Holding Ltd. setelah mengkaji pernyataan antimonopoli.

Menurut pendedahan sebelumnya oleh dua orang yang mengetahui perkara itu, SAMR mula menyiasat TME pada tahun 2018, tetapi berhenti pada tahun 2019 setelah syarikat itu bersetuju untuk berhenti memperbaharui beberapa hak eksklusif mereka, yang biasanya berakhir tiga tahun kemudian. TME pada masa itu telah memperoleh hak streaming eksklusif dari label rakaman utama seperti Universal Music Group, Sony Music Group, dan Warner Music Group.

Walau bagaimanapun, TME mengekalkan hak muzik eksklusif Jay Chou, salah satu penyanyi pop yang paling berpengaruh dan diiktiraf di seluruh dunia dalam muzik Cina, dan beberapa artis terkenal lain, memberikannya kelebihan daya saing yang kuat berbanding pemain yang lebih kecil di pasaran.

Setelah undang-undang antimonopoli baru diperkenalkan tahun lalu, China mulai mengekang kekuatan ekonomi dan sosial gergasi Internet domestiknya. Pada April 2021, SAMR mendenda gergasi e-dagang Alibaba sebanyak 18 bilion yuan ($2.8 bilion) berikutan tuduhan bahawa syarikat itu menyalahgunakan dominasi pasarannya selama bertahun-tahun.

Lihat juga:Tencent Music Entertainment mengakui tekanan peraturan setelah prestasi Q1 yang mantap

Tencent juga mengalami keadaan berombak akhir-akhir ini. Rancangan penggabungan untuk membeli 37% Huya dan 38% Douyu telah berjalan selama tiga tahun-mungkin merupakan perkembangan besar di pasaran-tetapi perjanjian itu tiba-tiba berhenti setelah siasatan SAMR.

SAMR, Tencent dan TME tidak menanggapi permintaan komen pada hari Isnin.