Pihak berkuasa China lindungi kanak-kanak bawah umur daripada e-rokok

Pihak berkuasa China yang berkaitan, termasuk Kementerian Keselamatan Awam, Tembakau China, Pentadbiran Negeri untuk Peraturan Pasar dan Kementerian Pendidikan, telah bergabungMenjalankan operasi terhadap penjualan e-rokok kepada kanak-kanak di bawah umurDan aktiviti lain yang berkaitan. Menjelang akhir April, pihak berkuasa akan melaksanakan beberapa langkah sukar.

Pihak berkuasa akan membersihkan tempat penjualan e-rokok dan mesin layan diri berhampiran sekolah, membatalkan laman web yang beroperasi tanpa lesen dan menghapus maklumat dalam talian yang dianggap berbahaya bagi kanak-kanak di bawah umur.

Lakukan pemeriksaan spot di beberapa tempat utama dan destinasi yang sering dikunjungi oleh kanak-kanak di bawah umur, seperti bar dan taman permainan. Destinasi perlu meletakkan papan tanda amaran yang sesuai dan memastikan pemeriksaan identiti yang betul sebelum dikunjungi oleh pihak berkuasa.

Di samping itu, “Rencana” mensyaratkan bahawa publisiti akan ditingkatkan, kesedaran orang muda mengenai pencegahan e-rokok akan ditingkatkan, dan jaringan sosial pelindung akan dibangun.

Pada awal Oktober 2020, Undang-Undang Perlindungan Anak di bawah umur yang baru direvisi dengan jelas menetapkan bahawa “penjualan e-rokok kepada anak di bawah umur dilarang.” “Pengurusan Rokok Elektronik (Draf untuk Komen)” yang dikeluarkan pada bulan Disember tahun lalu mengulangi sekatan baru.

Lihat juga:China menyemak semula undang-undang monopoli tembakau untuk memasukkan e-rokok

Terpengaruh dengan ini, harga saham syarikat e-rokok atau produk berkaitan termasuk Smoor, China Bolton Group, BYD Electronics dan China Tobacco masing-masing turun 10%, 9%, 6% dan 3%.