Peta Kelopak Huawei Akan Dilancarkan di China, Dipasang pada Kenderaan Elektrik AITO M5

Baru-baru ini, Ma Xiaoqiang, Naib Presiden Kumpulan Perniagaan Pengguna Asia Pasifik Huawei,Gambar beberapa poket HUAWEI P50 dikeluarkanYang menunjukkan aplikasi yang disebut Petal Maps. Walau bagaimanapun, Ma kini terletak di Kuala Lumpur, Malaysia. Tidak lama setelah foto yang diambil Ma dirilis, blogger digital “@ Wang Chai Best Tong“Juga menyiarkan bahawa” Peta Kelopak Huawei benar-benar ada di sini “menunjukkan bahawa aplikasi itu mungkin akan dilancarkan di China tidak lama lagi.

Huawei Petal Map dilancarkan secara rasmi pada Oktober 2020, dan menyediakan pengguna dengan perkhidmatan seperti perkhidmatan lokasi, navigasi memandu, dan keadaan jalan masa nyata.

Pada bulan Disember 2021, Huawei mengadakan persidangan pelancaran produk baru, tidak hanya melancarkan produk baru seperti Huawei P50 Pocket dan MateBook X Pro, tetapi juga melancarkan HarmonyOS AITO M5 pertama. Pada persidangan itu, Huawei mengumumkan bahawa M5 EV akan dilengkapi dengan aplikasi Huawei Petal Maps untuk menyokong perkhidmatan pemetaan kereta di China.

Ini adalah kali pertama Petal Maps memasuki China sejak Huawei mengumumkan aplikasinya pada persidangan siri Mate 40 pada Oktober 2022. Namun, pada masa ini hanya kenderaan yang dilengkapi dengan konsol pintar HarmonyOS yang dapat menggunakan aplikasi tersebut, dan AITO M5 adalah model produksi pertama yang dilengkapi dengan sistem tersebut.  

Huawei mengatakan bahawa Peta Petal dilengkapi dengan sejumlah kemampuan peta yang dikembangkan secara bebas oleh syarikat, termasuk teknologi super GNSS (Global Navigation Satellite System), navigasi inersia pintar dan teknologi penentuan kedudukan, dll.

Lihat juga:Huawei melancarkan AIOT M5, SUV pertama yang dilengkapi dengan kokpit pintar HarmonyOS