Pesanan runcit luar negara Alibaba meningkat 34% pada fiskal 2022

Dikeluarkan oleh gergasi Internet dan e-dagang China Alibaba Group Holdings LimitedSyarikat itu semalam mengeluarkan laporan rasminya untuk tahun fiskal 2022 dan suku keempat yang berakhir pada 31 Mac. Pada tahun fiskal ini, pendapatan Alibaba meningkat 19% tahun ke tahun kepada 853.062 bilion yuan (AS $127.02 bilion), dan keuntungan bersih (bukan GAAP) adalah 136.388 bilion yuan (AS $20.308 bilion), penurunan tahun ke tahun sebanyak 21%.

Menurut laporan kewangan, pengguna aktif tahunan Alibaba Group di seluruh dunia mencapai kira-kira 1.31 bilion dalam tempoh tersebut, menunjukkan peningkatan bersih 177 juta untuk tahun ini. Ini termasuk peningkatan bersih 113 juta pengguna di China dan peningkatan bersih 64 juta pengguna di luar negara.

Pada tahun lalu, segmen perniagaan digital luar negara Alibaba Group telah berkembang dengan stabil, dan jumlah pesanan perniagaan runcit antarabangsa meningkat sebanyak 34% tahun ke tahun. Sorotan platform e-dagang yang diedarkan di seluruh wilayah termasuk: Jumlah pesanan tahunan Lazada meningkat sebanyak 60%, dan strategi penyetempatannya telah mencapai hasil yang baik; Pesanan tahunan platform e-dagang Trendyol di Turki dan Timur Tengah meningkat sebanyak 68%.

Dari segi perniagaan borong antarabangsa, jumlah urus niaga PKS perdagangan asing di Alibaba pada tahun lalu meningkat sebanyak 46% tahun ke tahun. Sebagai perniagaan terawal Alibaba Group, Alibaba.com telah menemukan titik pertumbuhan baru, iaitu membuka kemampuan perkhidmatan perdagangan asing digitalnya kepada lebih banyak syarikat. Transformasi yang dipercepat ke platform perkhidmatan pautan penuh perdagangan asing digital telah membawa peningkatan yang besar dalam pendapatan perkhidmatan tambah nilai, dengan kadar pertumbuhan 38%.

Lihat juga:Alibaba Cloud, Saudi Telecom dan EWTP Arab Capital membentuk usaha sama

Dari segi logistik rentas sempadan, Cainiao terus memperkuat kemampuan prestasi logistik antarabangsa dengan bergantung pada perniagaan yang ditubuhkan di pasaran pengguna luar negara seperti AliExpress, Lazada, dan Trendyol. Ia juga meningkatkan logistik end-to-end   Rangkaian, termasuk hab elektronik, pengangkutan talian, pusat penyortiran dan rangkaian batu terakhir. Jumlah purata bungkusan rentas sempadan dan antarabangsa harian Cainiao melebihi 4.5 juta pada tahun fiskal.

Di samping itu, pengkomputeran awan memberikan titik pertumbuhan lain untuk Alibaba Group. Keuntungan EBITA Alibaba Cloud (“Pendapatan Sebelum Faedah, Cukai, Susut Nilai dan Pelunasan”) meningkat dengan ketara daripada kerugian 2.251 bilion yuan (AS $335.2 juta) pada tahun fiskal 2021 kepada keuntungan 1.146 bilion yuan (AS $170.6 juta) pada tahun fiskal 2022. Ini adalah kali pertama Alibaba Cloud mencapai keuntungan tahunan dalam 13 tahun sejak penubuhannya.

Pada 31 Mac 2022, Alibaba Cloud telah menyediakan perkhidmatan pengkomputeran awan di 27 wilayah di seluruh dunia. Pada tahun lalu sahaja, ia telah menambah pusat data baru di Indonesia, Filipina, Korea Selatan, Thailand dan Jerman.