Perubahan kepemimpinan Pinduoduo memberi dorongan kepada tadbir urus korporat

Pinduoduo menghabiskan enam tahun membina pasaran dalam talian yang melayani hampir 800 juta pelanggan membayar-ini bukan satu-satunya prestasi yang belum pernah terjadi sebelumnya. Walau bagaimanapun, syarikat itu mengumumkan bulan ini bahawa pengasasnya, Colin Huang, akan menarik diri dari lembaga itu.

Langkah ini luar biasa dalam dua cara.

Pertama, pengasas syarikat teknologi jarang meninggalkan syarikat mereka. Ma Huateng, Li Yanhong dan Liu Zhiyuan masih pengerusi dan CEO Tencent, Baidu dan JD.com. Jack Ma, ahli perniagaan China yang paling terkenal, berusia 55 tahun ketika dia meletak jawatan sebagai pengerusi Alibaba pada 2019. Sebaliknya, Huang Guangyu meletak jawatan sebagai Ketua Pegawai Eksekutif pada usia 40 Julai tahun lepas dan meletak jawatan sebagai pengerusi tahun ini.

Kedua, pengasas sering tidak melepaskan hak mengundi super mereka. Struktur ekuiti dua peringkat adalah salah satu alat yang paling popular untuk mengekalkan kawalan, yang mereka percaya membolehkan mereka membuat keputusan jangka panjang dan melindungi syarikat mereka dari pemikiran jangka pendek pasaran saham. Penentang berpendapat bahawa ketidakcocokan antara hak ekonomi dan hak mengundi pada dasarnya tidak adil, membolehkan para pemegang saham membuat keputusan yang buruk dengan sedikit akibat.

Walau bagaimanapun, selepas Huang Guangyu meletak jawatan, dia tidak lagi menjadi ahli lembaga pengarah Pinduoduo. Hak mengundi beliau juga akan turun dari 79.65% kepada 28.13%. Saham Kelas B mempunyai 10 kali lebih banyak hak mengundi daripada saham Kelas A.

Lihat juga:Pinduoduo menyediakan perkhidmatan logistik tanpa gangguan semasa Festival Musim Bunga dan akhirnya menjadikan kami kentang sofa

Memandangkan Huang Guangyu sendiri memiliki saham Kelas B, langkah ini berkesan mengangkat struktur ekuiti dua Pinduoduo dan membawa syarikat itu kembali ke susunan “satu saham, satu undi”. Huang Guangyu juga mewakilkan hak mengundi yang tersisa kepada lembaga pengarah, seterusnya mengurangkan pengaruh pelabur individu utama-dalam kes ini, dirinya sendiri-terhadap keputusan korporat penting. Dan dia berjanji tidak akan menjual saham ini selama tiga tahun.

Cara Huang Guangyu meninggalkan syarikat yang diasaskannya sepenuhnya menggambarkan keyakinannya terhadap syarikat yang ditubuhkannya.

Dengan membatalkan hak mengundi super dan mempercayakan lembaga pengarah, Huang Guangyu mengundi $50 bilion dalam keyakinan terhadap keupayaan lembaga untuk mengawasi pengurusan dan keupayaan pengurusan untuk menjalankan syarikat dengan baik (pada harga pasaran semasa, nilai pegangannya).

Dengan berjanji untuk tidak menjual sahamnya selama tiga tahun, beliau memberi jaminan kepada lembaga dan pengurusan bahawa mereka mempunyai pelabur yang boleh dipercayai yang akan berpegang kepada mereka.

Peletakan jawatan Huang Guangyu pada usia 41 tahun akan membantu mempercepatkan pembangunan bakat Pinduoduo dan pembaharuan kepimpinan. Malah, sejak Huang Guangyu menyerahkan jawatan Ketua Pegawai Eksekutif kepada Chen Lei, kemudian ketua pegawai teknologi, Julai lalu, beliau tidak pernah terlibat dalam pengurusan harian.

Industri Internet pengguna China adalah yang paling kompetitif di dunia. Setiap hari, pencabar mencabar penyandang dengan idea-idea baru, dan penyandang dengan cepat boleh menjadi tidak relevan dengan sedikit kecerobohan.

Huang tahu ini kerana dia sendiri adalah David yang mencabar gergasi seperti Alibaba dan JD.com dengan konsep terobosan seperti e-dagang interaktif pada tahun 2015. Kebijaksanaan konvensional pada masa itu adalah bahawa e-dagang Cina tidak mempunyai ruang untuk rumah ketiga.

Untuk terus berkembang, berinovasi, dan memimpin orang ramai dari segi kreativiti dan pelaksanaan, Pinduoduo perlu menarik, memupuk dan mengekalkan bakat cemerlang. Tetapi jika bakat yang bercita-cita mendapati jalan mereka disekat oleh pengurus, dan pengurus akan tinggal selama 10-20 tahun lagi, mereka akan pergi.

Pada ketika ini, Huang tergolong dalam beberapa pengasas yang boleh melepaskan diri.

Seperti yang dikatakan Huang dalam surat terbuka kepada para pemegang saham: “Sudah tiba masanya (generasi baru pemimpin) untuk membentuk Pinduoduo yang mereka inginkan untuk membina.”

Dia membandingkan syarikat itu kepada seorang remaja, dan dia menulis: “Saya harap saya meletak jawatan sebagai pengerusi untuk membantu lelaki muda ini memasuki masa dewasa yang bebas.”