Perubahan dalam bidang e-dagang langsung China memberi peluang baru

Baru-baru ini, cara paling popular untuk multitasking di Internet Cina adalah untuk meningkatkan bahasa Inggeris anda semasa membeli barangan promosi di Douyin.

Ini mungkin terdengar seperti kombinasi yang tidak mungkin, tetapi pengguna China baru-baru ini tertarik dengan kembalinya New Oriental, platform pendidikan dalam talian yang pernah terkemuka. Dasar yang disebut “pengurangan dua kali lipat”, yang berkuat kuasa tahun lalu, bertujuan untuk mengurangkan beban ekstrakurikuler pada remaja Cina dengan membatasi tunjuk ajar dalam talian swasta tambahan. Model perniagaan teras New OrientalImplosion.

Kini syarikat itu beralih ke ruang e-dagang langsung yang berkembang pesat untuk menyelamatkan perdagangannya.Foto oleh Dong Yuhui-pernah menjadi guru bahasa Inggeris bintang di platform New Oriental Tutor-menarik perhatian netizen dengan gabungan kemahiran penjualan novelnya, semangat pendidikan dan humor, membantu syarikatnya yang goyah menjana pendapatan dengan cara yang sama sekali baru.

Saham Koolearn Technology Holding, anak syarikat New Oriental yang melakukan transformasi siaran langsung, melonjak pada bulan Jun, dari HK $3.69 ($0.47) sesaham pada 1 Jun hingga HK $18.84 ($2.40) pada penutupan 30 Jun.

Syarikat itu kelihatan yakin dengan kemampuannya kerana jalan perniagaan baru ini. Sebagai tambahan kepada Oriental Selection (), akaun Douyin yang popular yang memfokuskan pada produk pertanian, baru-baru ini jugaDilancarkanAkaun baru bernama Oriental Select Personal Care Makeup. Langkah itu menunjukkan bahawa Koolearn menggandakan kejayaan barunya dalam e-dagang langsung dan akan berusaha untuk mempelbagaikan perniagaannya di ruang itu di masa depan.

Kembalinya New Oriental secara tiba-tiba menunjukkan bahawa setelah gelombang peraturan baru yang dimulai pada musim panas lalu, beberapa syarikat harus menyesuaikan diri jika mereka ingin bertahan dalam landskap teknologi China yang berubah dengan cepat.

Trend utama dalam beberapa tahun kebelakangan ini adalah peningkatan populariti siaran langsung sebagai kaedah untuk mendorong penjualan e-dagang. Dua platform streaming video yang dipelopori oleh Alibaba‘s Taobao Live pada tahun 2016-Douyin (mainland China’s Douyin) dan Kuaishou-baru-baru ini mengancam untuk menggantikan dominasi gergasi e-dagang yang mapan.

A 2021BelajarMcKinsey mencadangkan bahawa pada tahun 2026, siaran langsung boleh merangkumi 10% hingga 20% daripada keseluruhan pasaran e-dagang China. Memandangkan penjualan e-dagang China berjumlah $2.49 trilion tahun lalu, sektor ini pasti menjadi perhatian.

Walaupun siaran langsung terus berkembang, permintaan pengguna juga berubah. “Orang ingin membelanjakan wang untuk perkara yang belum pernah mereka cuba atau alami sebelumnya,” kata Sharry Wu, ketua transformasi perniagaan perundingan EY Greater China. “Berdasarkan kajian terkini, jenama baharu kini menyumbang 40 peratus pertumbuhan jualan e-dagang dan minat terhadap jenama fesyen tempatan sudah mengatasi jenama antarabangsa”.

Keinginan untuk mencuba sesuatu yang baru dapat membantu menjelaskan beberapa kejayaan baru-baru ini di New Oriental, yang secara unik menggabungkan tunjuk ajar dan promosi penjualan dalam bahasa Inggeris. “Cabaran utama akan berkisar pada bagaimana syarikat dapat menyesuaikan diri dengan norma baru penggunaan omni-channel,” kata Wu.

Lihat juga:New Oriental Education mengendalikan e-dagang langsung dwibahasa

Bagi gergasi e-dagang tradisional seperti Alibaba‘s Taobao dan JD.com, minat terhadap penjualan langsung didorong terutamanya oleh kategori baru selebriti dalam talian: tuan rumah langsung. Dua bintang teratas siaran langsung Taobao-Austin Lee dan Wei Ya, yang dikenali sebagai “Lipstik King”-baru-baru ini bertemuHalanganUntuk operasi mereka, mereka telah mewujudkan pembukaan pasaran.

Satu lagi pendekatan utama adalah untuk mewujudkan pelbagai festival membeli-belah yang dikuasai oleh Singles Day sekitar 11 November setiap tahun yang dilancarkan oleh Alibaba pada tahun 2009. Acara kedua terbesar dalam kalendar e-dagang China adalah festival membeli-belah “6.18” pada bulan Jun. Pada acara yang baru berakhir tahun ini, JD.com menetapkan jumlah transaksiVolum379.3 bilion yuan. Walaupun mencapai tahap tinggi baru, ini juga merupakan pertumbuhan tahunan syarikat yang paling perlahan dalam tempoh tersebut.

Dengan ketiadaan beberapa pemimpin industri muda dan pertumbuhan yang perlahan di platform yang mapan, Douyin dan Kuaishou ByteDance mungkin melihat peluang untuk memanfaatkan.

“Walaupun kami melihat penurunan kadar pertumbuhan yang ketara di festival membeli-belah utama, setiap platform e-dagang melancarkan program promosi terbesar yang pernah ada untuk menarik pengguna kembali dalam talian pada musim panas ini,” kata Sharry Wu.

Terdapat juga tanda-tanda bahawa pihak berkuasa China berusaha untuk memperkuat rangka kerja pengawalseliaan untuk industri baru ini. Baru dikeluarkan pada 22 JunPeraturanMengatur amalan tuan rumah siaran langsung untuk memastikan mereka layak menjual produk tertentu. Mereka jugaCubaMenggalakkan etika yang lebih positif dan berintegriti, dan mengharamkan apa yang dianggap sebagai pemujaan peminat dan nilai-nilai kepenggunaan asas.