Pertukaran kriptografi Huobi menafikan rancangan pemindahan ekuiti Pengasas

Li Li, pengasas pertukaran cryptocurrency Huobi, ingin menjual 60% saham dalam syarikat itu, yang bernilai $3 bilionBloombergLaporan itu memetik orang yang mengetahui perkara itu pada 12 Ogos. Namun, laporan itu ditolak oleh platform, yang mendakwa bahawa “belum ada rancangan untuk pemindahan saham pemegang saham utama, dan Huobi terus beroperasi dengan sihat seperti biasa.”

Laporan Bloomberg juga menyebut pengasas Tron Justin Sun dan Sam Bankman-Fried’s FTX sebagai antara mereka yang menghubungi Huobi mengenai cadangan penjualan saham. Sun kemudian menafikan berita itu di Twitter.

Huobi adalah salah satu pertukaran cryptocurrency terbesar di dunia, tetapi data Coingecko menunjukkan bahawa jumlah dagangan platform semasa termasuk Binance, Coinbase, FTX, OKX dan platform lain telah melebihi Huobi.

Kembali pada tahun 2013, ketika Bitcoin pertama kali memasuki China, Li Zheng adalah salah satu daripada banyak pengusaha yang berbondong-bondong ke lingkaran cryptocurrency. Sebelum menubuhkan Huobi, Li meneroka industri pembelian kumpulan di negara ini, tetapi gagal. Setelah Li mengasaskan Huobi pada tahun 2013, harga Bitcoin meningkat dari 800 yuan (118 dolar AS) menjadi 8,000 yuan. Huobi juga berkembang pesat menjadi pertukaran kriptografi teratas, dan kekayaan peribadi Li meningkat. Dia sebelumnya menduduki tempat ke-531 dengan kekayaan 7.5 bilion yuan dalam senarai kaya yang dikeluarkan oleh Institut Penyelidikan Hurun.

Namun, dengan penjelasan dasar pengawalseliaan, Huobi secara beransur-ansur menarik diri dari daratan China.

Pada 4 September 2017, People’s Bank of China dan tujuh kementerian dan komisen China yang lain mengeluarkan notis mengenai pencegahan risiko Bitcoin, meminta penangguhan transaksi mata wang maya di China. Huobi kemudian mengumumkan bahawa ia akan menghentikan pendaftaran pengguna dan mematikan fungsi pengisian semula RMB, dan mulai beralih ke pasar luar negeri. Sejak itu, Huobi mengendalikan laman web globalnya di luar China.

Lihat juga:Thai Group memperoleh produk sosial Huobi Chat

2021 akan menjadi titik perubahan penting bagi Huobi. Pada 15 September, sejumlah agensi pengawalseliaan China bersama-sama mengeluarkan “Pemberitahuan untuk Mencegah Lebih Lanjut Risiko Hype dalam Transaksi Mata Wang Maya”, yang merangkumi larangan platform perdagangan mata wang maya luar negara untuk menyediakan perkhidmatan perdagangan mata wang maya kepada pengguna di daratan China. Selepas itu, Huobi mengumumkan bahawa ia telah mulai menghapus pengguna dari daratan China sepenuhnya, mengakibatkan kehilangan jumlah transaksi dan pengguna yang besar.