Perniagaan pendidikan ByteDance mengalami pemberhentian pekerja secara besar-besaran

Perniagaan pendidikan dalaman ByteDance dilaporkan mengalami perubahan besar, termasuk sekitar 3.000 pemotongan pekerjaan. Jabatan ini mempunyai kurang daripada 5,000 pekerja, saluran media domestikCailian PressMelaporkan pada hari Sabtu.

Laporan itu memetik sejumlah sumber bebas yang mengatakan bahawa barisan perniagaan yang disesuaikan merangkumi produk pembelajaran pintar di China dan luar negara, termasuk Xuelang, Open Language, Guagualong, dan perniagaan pendidikannya “Zhongtai”, hanya meninggalkan kecerdasan untuk orang ramai Pembelajaran, Dali OS dan perniagaan pendidikan orang dewasa. Pekerja yang terjejas akan menerima pampasan “N + 2” (pembayaran pesangon standard, ditambah gaji dua bulan).

Eksport Media Cina36krMemetik individu dalam perniagaan pendidikan ByteDance, ia mengesahkan bahawa sektor ini memang mengalami penguncupan yang besar, termasuk jenama dan perkhidmatan seperti Dali OS, dan bahagian pemberhentian di beberapa jabatan bahkan setinggi 80% hingga 90%.

Seorang pekerja Dali OS mendedahkan bahawa dia telah menerima pemberitahuan pemberhentian beberapa hari yang lalu, dan semua jabatan bawahan perniagaan telah dihapuskan, kecuali beberapa orang yang akan tinggal dan terus menyelesaikan pekerjaan susulan. Seorang pekerja lain dari bahagian perniagaan pembelajaran pintar mengatakan bahawa “hampir tidak ada tanda-tanda pemberhentian.” Pada 16 Jun, dia mengadakan pertemuan pada pukul 11:30 pagi untuk memberitahu pengunduran dirinya, yang memerlukan prosedur yang relevan diselesaikan sebelum jam 7 malam. Pekerja dan pekerja magang pada dasarnya diberhentikan.

Pada bulan November 2021, unit perniagaan pendidikan ByteDance membuat penyesuaian personel utama. Pemberhentian ini juga dianggap oleh pasaran yang lebih luas sebagai langkah syarikat untuk melepaskan perniagaan dengan keuntungan rendah, membuka jalan untuk IPO di Hong Kong.

Lihat juga:ByteDance membubarkan Shanghai Game Studio

Selain pendidikan, perniagaan permainan ByteDance juga mulai memberhentikan pekerja, dan lebih dari 100 pekerja telah mengundurkan diri dalam seminggu terakhir. 101 Game Studio, yang terletak di Shanghai dan pernah dianggap sebagai kekuatan utama dalam kemasukan ByteDance ke dalam industri permainan, baru-baru ini dibubarkan. Banyak projek yang sedang berjalan di studio permainan lain di Beijing dan Guangzhou juga telah dihapuskan atau diubah secara drastik.