Perniagaan e-dagang TikTok GMV melebihi $1 bilion pada H1

Jumlah barang dagangan (GMV) perniagaan e-dagang TikTok pada separuh pertama 2022 melebihi AS $1 bilion, yang setara dengan jumlah transaksi tahunan yang dilihat oleh platform pada tahun 2021,LewatDilaporkan pada 10 Ogos. Dari jumlah tersebut, rata-rata GMV bulanan di Indonesia mencapai US$200 juta, sedangkan rata-rata GMV bulanan di Inggris mencapai US$24 juta.

Namun, jika dibandingkan dengan pesaingnya, skala e-commerce TikTok masih terhad. GMV Shopee, yang dimiliki oleh Sea Ltd., melebihi $60 bilion pada tahun 2021. Alibaba mendedahkan pada Hari Pelabur 2021 bahawa GMV platform e-dagangnya Lazada mencapai $21 bilion pada September 2021.

E-commerce TikTok mencapai pertumbuhan pesat pada separuh pertama tahun ini.Selain saiznya yang kecil, ia juga mendapat keuntungan dari pengembangannya di Asia Tenggara.

Satu sumber yang dekat dengan perniagaan e-dagang TikTok mengatakan bahawa sejak akhir tahun 2021, perniagaan e-dagang TikTok Indonesia telah memfokuskan pada peningkatan pelaburan, dan kadar penghunian pedagang bulanan telah meningkat dengan pesat. April ini bertepatan dengan bulan Ramadan dan merupakan waktu membeli-belah dalam talian yang paling biasa bagi orang Indonesia sepanjang tahun. E-commerce TikTok mengambil kesempatan ini untuk melancarkan promosi untuk menarik pengguna. Data rasmi menunjukkan bahawa dalam tempoh tersebut, pesanan perniagaan e-dagang TikTok Indonesia meningkat 493% dan GMV meningkat 92%.

Pada separuh pertama tahun ini, bahagian e-dagang TikTok juga menjalankan perniagaan tempatan dan rentas sempadan di Thailand, Vietnam, Malaysia, Filipina dan Singapura. Di negara-negara tersebut, TikTok mengecualikan komisen platformnya selama satu bulan dan bayaran saluran pembayaran 1% untuk penjual baru. Kelima-lima negara di atas telah dapat menyumbang sekurang-kurangnya 50% GMV untuk e-commerce TikTok di Asia Tenggara.

Lihat juga:TikTok untuk melancarkan rancangan pergudangan baru untuk pasaran UK

Pasukan e-dagang syarikat juga telah menetapkan matlamat untuk mencapai GMV bernilai $470 bilion dalam tempoh lima tahun akan datang, walaupun tidak mudah untuk mencapainya pada masa ini. Harga seunit pelanggan TikTok ketika ini agak rendah, dan dari segi promosi pelaburan, perniagaan e-dagang TikTok belum menyelesaikan kesukaran memperkenalkan jenama antarabangsa.