Permulaan runcit Cina MissFresh mengemukakan prospektus secara peribadi kepada SEC

Platform runcit e-dagang China MissFresh secara peribadi mengemukakan prospektus kepada Suruhanjaya Sekuriti dan Bursa A.S. (SEC). Syarikat itu dijangka dibuka pada pertengahan bulan Jun tahun ini, dan matlamatnya adalah untuk menaikkan lebih daripada $500 juta untuk ini.

Sebagai salah satu syarikat e-dagang makanan segar pertama di China yang menampilkan gudang depan, MissFresh kini menyediakan produk segar dari buah-buahan dan sayur-sayuran hingga makanan segera dan produk akuatik melalui rangkaian pusat penyortiran dan gudang yang ditubuhkan di 16 bandar utama.

Beberapa orang yang biasa dengan pelan penyenaraian awam MissFresh memberitahu media maklumat IPO China bahawa rantaian bekalan dan platform dalam talian adalah dua kemuncak rancangan syarikat untuk dilancarkan, bukan model perniagaan-ke-pelanggan.

Pada Persidangan Ekologi Rantaian Bekalan MissFresh tahun lalu, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif Xu Zheng menghitung bahawa seluruh syarikat akan memberi tumpuan kepada gudang front-end dalam lima tahun pertama, dan lima tahun akan datang akan memperuntukkan masa, tenaga dan sumber daya yang lebih besar ke rantaian bekalan terlebih dahulu..

Pada 26 Mac tahun ini, MissFresh secara rasmi mengumumkan bahawa selain menyediakan produk segar dalam talian ke luar talian, ia akan mewujudkan platform digital runcit komuniti untuk membawa lebih banyak tenaga ke pasar raya, pasar sayur, dan kedai komuniti.

Perniagaan pasar sayur pintar MissFresh yang dilancarkan pada separuh kedua tahun 2020 telah berkembang ke Jiangsu, Anhui, dan Qingdao, dan diharapkan dapat melibatkan lebih banyak provinsi di masa depan.

Dengan bantuan rangkaian runcit AI yang dikembangkan sendiri, firma ini berusaha untuk membantu peserta industri runcit komuniti mencapai transformasi digital.

Oleh kerana perkhidmatan digital, pasaran sayuran bukan lagi hanya tempat perdagangan, tetapi pusat membeli-belah komuniti yang mengintegrasikan makanan, katering, pendidikan, perkhidmatan, dan kesihatan. Pada masa yang sama, perkhidmatan supermarket awan maya yang disediakan oleh MissFresh dapat mengembangkan saluran dalam talian untuk pasaran bata dan mortar.

Lihat juga:Permulaan runcit yang disokong oleh Tencent Missfresh menutup pembiayaan $495 juta

Sejak penubuhannya, MissFresh telah menyelesaikan sekurang-kurangnya 9 pusingan pembiayaan, yang diketuai oleh Tencent, CICC Capital, Jennari Capital, dan Goldman Sachs. Pembiayaan 2 bilion yuan ($305 juta) yang paling baru datang dari Kerajaan Perbandaran Qingdao.

Bagi pesaing syarikat, Nice Tuan dan Dingdong Maicai menerima $750 juta dan $700 juta dalam pembiayaan Siri D awal tahun ini, dan yang kedua juga mempunyai rancangan untuk pergi awam tahun ini.