Permulaan memandu sendiri WeRide melengkapkan pusingan pembiayaan Seri C, menjadikan syarikat itu bernilai $3.3 bilion

Syarikat pemanduan autonomi global WeRide hari ini mengumumkan bahawa ia telah mengumpulkan ratusan juta dolar dalam pembiayaan Siri C dengan pelabur termasuk IDG Capital, Homeric Capital, CoStone Capital, Cypress Star, Sky9 Capital, K3 Ventures dan banyak lagi. CMC Capital Partners, Qiming Venture Partners dan Alpview Capital turut mengambil bahagian dalam pusingan ini sebagai pelabur yang ada. Syarikat itu dikatakan bernilai $3.3 bilion.

Pusingan baru ini mengikuti pusingan pendanaan Siri B bernilai $310 juta yang diselesaikan oleh syarikat permulaan memandu sendiri pada bulan Januari, yang diketuai oleh pembuat bas Yutong Group.

“Dengan pusingan pendanaan ini, WeRide akan terus melabur dalam R&D dan pengkomersialan dengan tujuan untuk menyampaikan mobiliti autonomi berskala besar pada masa akan datang,” kata Tony Han, pengasas dan Ketua Pegawai Eksekutif WeRide.

Ditubuhkan pada tahun 2017, WeRide mempunyai pusat R&D dan operasi di Beijing, Shanghai, Nanjing, Wuhan, Zhengzhou, Anqing dan Silicon Valley, Amerika Syarikat.

Syarikat yang berpangkalan di Guangzhou itu melancarkan perkhidmatan Robotaxi pertama yang dibuka sepenuhnya kepada orang ramai pada November 2019 di Guangzhou meliputi kawasan seluas 144 kilometer persegi. Sejak Jun 2020, perkhidmatan ini tersedia untuk umum melalui Amap, aplikasi telefon bimbit yang popular dengan 140 juta pengguna aktif bulanan.

WeRide adalah salah satu perniagaan pertama yang membuka perjalanan ujian kepada orang ramai. Han percaya bahawa ini akan membantu mengumpulkan lebih banyak data dalam senario sebenar untuk lebih memahami keperluan pengguna. Pada tahun pertama sejak beroperasi, sejumlah 147,128 perjalanan telah siap dengan lebih daripada 60,000 penumpang.

Lihat juga:Permulaan memandu sendiri China WeRide diluluskan untuk menguji kereta tanpa pemandu di California

Syarikat mobiliti memandu sendiri L4 yang terkemuka juga telah melancarkan satu siri video yang mendokumentasikan pemanduan ujian tanpa pemandu di jalan raya bandar, jalan raya sekunder, lebuh raya, terowong, stesen tol, lebuh raya dan banyak lagi.

Pada masa ini, ia melancarkan ujian tanpa pemandu di China dan Amerika Syarikat untuk mempercepat pertumbuhan dan bersiap untuk menjalankan Mini Robobus.