Perkhidmatan penghantaran makanan ujian dalaman ByteDance Douyin menghadapi pasaran yang kompetitif

Media China Tech Planet melaporkan pada hari Rabu bahawa Douyin, platform perkongsian video ByteDance yang popular, baru-baru ini menubuhkan pasukan perniagaan penghantaran makanan yang melancarkan ujian dalaman program kecil yang disebut “New Move Takeaway”. Perkhidmatan baru ini tertanam dalam aplikasi Douyin dengan slogan: “Makan apa yang anda suka dengan Xindong Waimai”.

Pembangun program mini adalah Beijing Weibo Vision Technology Co., Ltd., yang juga merupakan badan operasi utama Douyin. Technology Planet melaporkan bahawa perkhidmatan penghantaran makanan Douyin pada mulanya akan disediakan di bandar-bandar peringkat pertama dan kedua di seluruh negara.

Sumber memberitahu Tech Planet bahawa Douyin akan mengundang perniagaan restoran yang sudah aktif di aplikasi untuk mengintegrasikan perkhidmatan mereka secara langsung dengan program mini baru.

Menurut CCTV Business Channel, pada akhir tahun 2020, jumlah pesanan takeaway di seluruh negara mencapai 17.12 bilion, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 7.5%. Pada masa ini, kira-kira 500 juta orang menggunakan platform penghantaran makanan, di mana pasca-80-an dan pasca-90-an mewakili pengguna tulang belakang. Selain makanan harian, pengguna perkhidmatan bawa pulang kini cenderung memesan lebih banyak teh petang dan makan malam.

Berbanding dengan dua gergasi penghantaran makanan utama, Meituan dan Eleme, di platform Douyin yang popular, maklumat dinamik yang disertakan dalam video pendek dapat menjadikan penilaian pengguna lebih benar.

ByteDance sebelumnya telah melancarkan pelbagai fungsi kehidupan seharian di Douyin. Pada bulan Mac 2020, fungsi pembelian kumpulan dalam talian membolehkan pengguna memesan makanan sambil menonton video.

Lihat juga:Pemilik Douyin ByteDance melancarkan perkhidmatan pembayaran elektronik Douyin Payment di China

Pada masa yang sama, Douyin bekerjasama dengan Eleme dan Meituan untuk membolehkan mereka menghantar pautan penghantaran makanan di laman utama peribadi mereka.

Pada bulan September 2020, “Xindong Restaurant” disiarkan secara langsung, bertujuan untuk memilih restoran terlaris berdasarkan video pendek. Dengan ciri ini, pengguna Douyin dapat menyiarkan video dengan peringkat restoran dan beberapa hashtag untuk mencalonkan pilihan mereka. Pemilihan ini bertujuan untuk memberi pengguna maklumat berkualiti tinggi dan membantu perniagaan meningkatkan makanan dan perkhidmatan mereka.

Pada bulan April 2021, Douyin melancarkan kod QR berdasarkan pesanan makanan. Di bawah pengaturan ini, pengguna dapat melihat halaman pesanan dengan mengimbas kod digital di meja-biasanya menawarkan kupon seperti Meituan.