Penyokong Ethereum Power Chandler Guo dicabar oleh koperasi ETC

Koperasi ETC, sebuah badan amal yang komited untuk menyokong pengembangan dan pertumbuhan projek klasik Ethereum, mengeluarkan surat terbuka kepada Guo Changde, penyokong Ethereum POW, pada 8 Ogos, mencabar pendapat yang terakhir.

Chandler Guo adalah salah satu tokoh bitcoin dan cryptocurrency China yang paling terkenal. Dia adalah salah satu pelombong bitcoin pertama, dan dia menyokong bitcoin dan aset kripto lain sebelum mereka menjadi arus perdana.

Guo telah memulakan kempen untuk menyebarkan blockchain Ethereum dan membuat cawangan. Pada 27 Julai, dia mengesahkan niatnya dalam catatan Twitter yang disebut “ethpow akan datang”. Kempen itu, yang dipimpin oleh Guo, jelas menimbulkan tentangan terhadap peralihan kuasa Ethereum sendiri dan penggabungan rangkaian cryptocurrency. Proses ini berpotensi untuk menghasilkan garpu Ethereum, yang disebut Guo sebagai Ethereum POW.

Koperasi ETC percaya bahawa garpu kuasa Ethereum tidak berfungsi, walaupun ia berfungsi, ia adalah perkara yang sangat sukar untuk dilakukan.

“Menyokong ETC adalah perkara termudah di dunia pada masa rantai ETH/ETC berpecah-terus menggali. Hanya terus menjalankan perisian klien yang sama. Ini adalah usaha sifar. Koordinasi yang sukar ada di sisi pro-fork,” kata koperasi ETC.

Koperasi ETC percaya Guo perlu bekerjasama dengan penyedia dompet dan pertukaran untuk bersetuju untuk menyokong ETHW. Setelah perisian klien yang berfungsi dengan stabil dilepaskan, Guo perlu bekerjasama dengan semua operator nod untuk mengumpulkan sokongan mereka untuk menjalankan perisian baru. Pada masa ini, dari apa yang dilihat oleh koperasi ETC, terdapat sedikit maklumat di laman web, dan tidak ada maklumat mengenai pelanggan dan pembangunan perisian lain.

Walaupun Guo benar-benar berjaya melepaskan perisian pelanggan dan membiarkan sekurang-kurangnya beberapa kolam perlombongan dan pertukaran memasuki kedudukan, selain IOU yang diperdagangkan sekarang, masalah sebenarnya mungkin berlaku. Koperasi percaya bahawa Guo masih akan menghadapi masalah rantaian pembangunan yang rosak. Semua Dapp yang dibina di atas Ethereum mempunyai pelbagai sumber luar rantaian yang berkaitan yang akan hilang apabila mereka bercabang. Banyak projek yang dijalankan oleh pentadbir untuk mengakses peningkatan kontrak pintar dan operasi penyelenggaraan kecemasan memerlukan kunci persendirian yang dipegang oleh pemimpin projek. Mereka tidak akan memberikannya kepada mereka yang ingin menjalankan garpu DAPP pada rantai baru.

Lihat juga:Magic Eden kemukakan cadangan bina pasaran NFT untuk ApeCoin

Pada akhir surat terbuka, koperasi ETC memetik tweet dari Barry Silbert (Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan Mata Wang Digital): “FWIW, selain ETC, sokongan penuh kami untuk ETH PoS dan tidak bermaksud untuk menyokong mana-mana ETH PoW Fork. Pelombong ETH harus berpindah ke ETC untuk memaksimumkan pendapatan jangka panjang. Itu semudah itu,” kata Silbert.