Penyelesaian pemanduan autonomi yang dihasilkan secara besar-besaran oleh Deeproute.ai berharga kurang dari $10,000

Pada 2022 Guangdong-Hong Kong-Macao Greater Bay Area International Auto Show yang diadakan pada 28 Mei, penyedia penyelesaian pemanduan autonomi (AD) Deeproute.ai mendedahkanSelepas pengeluaran besar-besaran produk lidarnya, kosnya dapat dikurangkan menjadi kurang dari $10,000 setiap kenderaan.

Ketua Pegawai Eksekutif firma Maxwell Zhou mengatakan pada majlis itu bahawa selain membina teknologi yang selamat dan boleh dipercayai, masih banyak masalah yang perlu diselesaikan untuk mencapai pengeluaran besar-besaran AD. Khususnya, bagaimana mengurangkan kos dan meningkatkan kecekapan adalah masalah yang paling praktikal. Deeproute-Driver 2.0 pada masa ini berharga kurang dari $10,000. Atas dasar memastikan prestasi sistem, setelah kerjasama berskala besar dengan syarikat kereta, kos satu set lengkap sistem AD dapat dikurangkan sebanyak 70%.

Syarikat itu mengatakan bahawa penyelesaian AD yang dipasang di kilang Deeproute.ai mempunyai 2 hingga 5 lidar keadaan pepejal dan 8 kamera yang tertanam di dalam badan, dan semua sensor telah lulus ujian suhu tinggi dan kalis air automatik. Pada masa akan datang, konfigurasi sensor juga boleh disesuaikan mengikut keperluan reka bentuk depot. Dari segi kekuatan pengkomputeran, DeepRoute-Driver 2.0 menggunakan cip automatik Nvidia DRIVE Orin, digabungkan dengan teknologi enjin inferensi yang dikembangkan sendiri, dan penggunaan kuasa keseluruhan platform pengkomputeran telah dikurangkan menjadi 150 watt.

Lihat juga:Deeproute.ai mengintegrasikan Nvidia DRIVE Hyperion ke dalam penyelesaian pemanduan autonomi L4

Pada 20 April, armada pemasangan kilang L4 AD pertama Deeproute.ai mula beroperasi di Shenzhen. Armada, yang menggunakan DeepRoute-Driver 2.0 dan terdiri daripada 30 kenderaan, kini beroperasi di Robotaxi. Menurut Deeproute.ai, ini adalah penyelesaian L4 AD kos terendah dalam industri ini.