Penyedia perkhidmatan perisian CRM Salesforce membubarkan China

Media China mengatakan bahawa bahagian China Salesforce, penyedia perkhidmatan perisian pengurusan hubungan pelanggan (CRM), mengumumkan pembubarannya pada 3 Ogos, dan pejabat Salesforce di Hong Kong juga ditutupFijiphilippines. kgmDilaporkan.

Sebelum ini, Salesforce China bertanggungjawab terutamanya untuk perniagaan di China, Hong Kong dan Taiwan. Pada masa ini, operasi China dan Hong Kong akan dipindahkan ke Alibaba Cloud, dan operasi Taiwan akan dimasukkan ke dalam bahagian Asia Tenggara dan akan diuruskan oleh pejabat Salesforce di Singapura.

Kerjasama strategik Alibaba Cloud dan Salesforce bermula pada persidangan Apsara pada 25 Julai 2019. Alibaba menjadi penyedia perkhidmatan pelanggan eksklusif Salesforce di China. Tetapi sumber mengatakan bahawa kerjasama antara kedua-dua pihak lambat sebelum munculnya wabak mahkota baru.

Lihat juga:Alibaba dan Salesforce menjalin kerjasama eksklusif dalam perang perdagangan

Salesforce adalah penyedia perkhidmatan perisian CRM yang ditubuhkan pada bulan Mac 1999 dan beribu pejabat di San Francisco. Syarikat ini membolehkan pelanggan menyesuaikan dan mengintegrasikan produk mereka dengan vendor perisian bebas sambil membina aplikasi mereka sendiri. Bagi pengguna, pelaburan seperti membeli perkakasan, membangunkan perisian, dan pengurusan latar belakang yang kompleks boleh dielakkan.

Sebelum itu, pada bulan November 2021, Tableau, sebuah syarikat perisian visualisasi data interaktif AS yang diperoleh Salesforce pada tahun 2019, menghentikan operasi langsung di daratan China, mengintegrasikan operasi ke dalam perkongsian Salesforce dengan Alibaba. Perisian Tableau membantu pasukan penjualan menganalisis data dan membuat keputusan dengan lebih cepat.

Sebagai tindak balas kepada berita ini, Shi Yanze, Ketua Pegawai Eksekutif syarikat CRM domestik Neocrm, mengatakan bahawa selain cabaran perniagaan China itu sendiri, alasan pembubaran Salesforce di China juga merupakan salah satu sebab. Mengenai kesan pembubaran itu, Neocrm berkata ia masih menunggu dan melihat, tetapi ia adalah peluang yang baik untuk syarikat CRM domestik.