Penyedia perkhidmatan keselamatan Internet China Qihoo 360 mengalami serangan berbahaya secara tiba-tiba

Pada hari Selasa, mengenaiPembekal perkhidmatan keselamatan Internet China Qihoo 360 diserang secara berniat jahatMenjadi viral di Weibo, salah satu media sosial paling popular di China.

Foto seorang lelaki yang dikawal keluar dari pintu pagar diedarkan dalam talian pada hari Selasa dengan logo Qihoo 360 di latar belakang. Menurut media tempatan, Sina Technology, lelaki itu adalah pelanggan 360 Digital Tech milik Qihoo 360, namun perkara itu belum disahkan secara rasmi.

Qihoo 360 kemudian menjawab: “Seorang pekerja cedera oleh orang luar di pejabat kami di Chengdu, Sichuan pagi ini. Syarikat itu telah melaporkan kes itu kepada polis. Kes ini sedang disiasat.”

Qihoo 360 adalah penyedia perkhidmatan keselamatan Internet terkemuka di China, yang ditubuhkan pada bulan Jun 1992. Ia adalah pelopor keselamatan Internet percuma.Selain mengeluarkan produk seperti pengawal telefon pintar dan penyemak imbas web, ia juga melancarkan aplikasi keselamatannya sendiri, yang disebut 360 Security.

360 Digital Tech ditubuhkan pada bulan Julai 2016 dengan produk termasuk IOU, pinjaman mikro dan ansuran. Pada tahun 2018, ia berjaya disenaraikan di Nasdaq.

Lihat juga:Qihoo 360 mengumumkan penyelesaian perjanjian pelaburan dengan Hozon Auto

Menurut data yang diberikan oleh iResearch, pada pertengahan 2021, kadar penembusan pasaran produk keselamatan PC Qihoo 360 adalah 97.60%, dan rata-rata pengguna aktif bulanan melebihi 479 juta. Penembusan penyemak imbas PCnya adalah 86.60% dan MAU mencapai 425 juta.