Penyedia perisian pangkalan data SphereEx melengkapkan pusingan Pra-A bernilai hampir $10 juta

Pada hari Selasa,SphereEx, penyedia perisian pangkalan data asas yang inovatif, mengumumkan penutupan Siri Pra-A bernilai hampir $10 juta. Pelabur utama adalah Vision Knight Capital, dan pelabur bersama adalah Sequoia China Seed Fund, Chuxin Capital Partners Ltd. dan Index Capital. Index Capital juga berperanan sebagai penasihat kewangan eksklusif untuk perjanjian itu. Dana ini digunakan terutamanya untuk pembangunan produk dan pengesahan komersial.

SphereEx dicipta pada April 2021 oleh ahli teras Apache Sharding Sphere. Semua ahli terasnya berasal dari syarikat Internet terkemuka atau penyedia perisian asas yang terkenal. Beliau mempunyai pengalaman luas dalam seni bina perisian asas, R & D, pelaksanaan, penghantaran dan pemasaran.

China dengan cepat menjadi lebih digital, dan pangkalan data memainkan peranan penting dalam infrastruktur ekonomi digital. Sesetengah laporan percaya bahawa menjelang 2025, nilai pasaran pangkalan data China akan melebihi 68.8 bilion yuan. Di samping itu, kerjasama sumber terbuka sangat mempengaruhi perkembangan teknologi yang digunakan oleh syarikat.

SphereEx secara aktif menghubungkan pemaju dan pengguna di seluruh dunia, mendorong kestabilan dan dinamika komuniti sumber terbuka Apache Sharding Sphere. Pada masa ini, lebih daripada 50% kod Apache Sharding Sphere berasal dari penyumbang komuniti di luar syarikat, dan semua pelanggan benih SphereEx berasal dari komuniti.

SphereEx kini telah menjalin hubungan kerja dengan pangkalan data sumber terbuka Huawei openGauss, Yun dan platform teknologi maklumat Enmo (Beijing) MOGDB. Di samping itu, banyak syarikat mengintegrasikan produk mereka dalam proses pengeluaran, termasuk syarikat dalam bidang Internet, kewangan, O2O, logistik dan pengkomputeran awan.

Dalam matriks produk komersial yang dirancang oleh SphereEx, pembinaan sistem berasaskan awan adalah keutamaan kerja masa depan. Pada masa yang sama, produk awan inovatif pada pangkalan data berdasarkan konsep Mesh pangkalan data juga akan mempercepat penyelidikan dan pengembangan.

Lihat juga:Parametrix.ai melengkapkan pembiayaan Siri B, yang diketuai oleh Sequoia China

Di masa depan, SphereEx akan terus memperkuat pembinaan komuniti sumber terbuka, meningkatkan pelaburan dalam penyelidikan dan pengembangan teknologi, dan secara beransur-ansur mengembangkan pasaran luar negeri untuk mempercepat pengkomersialan pada skala global.