Pentadbiran Hak Cipta China melarang transaksi hak cipta eksklusif pada platform muzik digital

Pihak berkuasa hak cipta China menyatakanPlatform muzik digital tidak boleh menandatangani perjanjian hak cipta eksklusif kecuali dalam keadaan khas, dalam penindasan peraturan terhadap tingkah laku monopoli oleh sektor swasta di seluruh negara.

Pentadbiran Hak Cipta Nasional China (NCAC) mengeluarkan perintah itu dalam pertemuan dengan platform muzik digital berpengaruh dan syarikat hak cipta rakaman dan penulisan lagu di Beijing pada hari Khamis, menurut satu kenyataan yang disiarkan di akaun WeChat rasmi agensi itu. Pentadbiran menghendaki semua pihak dalam industri muzik digital mematuhi undang-undang dan peraturan hak cipta, menentang semua pelanggaran hak cipta muzik, dan bekerjasama dengan pengawasan nasional.

Pihak berkuasa menekankan bahawa semua platform muzik digital harus menyelesaikan pembayaran sesuai dengan jumlah minimum yang dijamin dan bahagian penggunaan sebenar, dan tidak boleh menandatangani perjanjian hak cipta eksklusif kecuali dalam keadaan khas.

Di samping itu, platform harus meningkatkan sistem pengurusan hak cipta dalaman untuk melindungi hak dan kepentingan sah pemilik hak cipta. Rundingan adalah cara yang lebih baik untuk menyelesaikan pertikaian hak cipta antara pihak-pihak dalam industri muzik digital.

Peserta menyatakan bahawa mereka akan melaksanakan syarat dengan ketat, meningkatkan lagi model pelesenan dan perniagaan muzik digital, dan mempromosikan perkembangan sihat pasaran muzik digital China.

Persidangan ini mewakili satu lagi perkembangan pengawalseliaan yang kuat dalam industri muzik digital China. Tencent mengumumkan penamatan semua perjanjian hak cipta muzik eksklusifIni diperintahkan oleh pengawal selia pasaran ChinaJulai 2021.

Lihat juga:Tencent Music melancarkan festival muzik maya pertama di China, TMELAND

Platform streaming digital terkemuka di China seperti QQ Music dan NetEase Cloud Music telah bersaing dalam bidang hak muzik selama bertahun-tahun. Platform yang memperoleh hak cipta eksklusif perlu menanggung kos yang tinggi, sementara platform yang kekurangan hak cipta menghadapi kehilangan pengguna. Persaingan hak cipta juga menyukarkan pendapatan sebenar lagu untuk dipadankan dengan kos pengeluaran.