Penjualan suku kedua Pinduoduo tidak memenuhi jangkaan, pertumbuhan pengguna paling perlahan sejak 2019

Pinduoduo melaporkan pendapatan suku kedua di bawah jangkaan penganalisis kerana syarikat e-dagang menambah jumlah pembeli baru yang paling sedikit sejak 2019.

Jumlah pendapatan meningkat 89 peratus kepada 230 bilion yuan (AS $3.6 bilion) dalam tiga bulan hingga Jun, ketinggalan anggaran purata penganalisis. Syarikat itu mencatatkan pendapatan bersih 2.4 bilion yuan. Jumlah pembeli aktif meningkat 24 peratus kepada 849.9 juta, kadar paling perlahan sejak 2019.

Pinduoduo telah menjadi syarikat Internet pengguna terkemuka di China, berkembang pesat sejak 2015, dengan fokus untuk menyediakan produk dan perkhidmatan bernilai untuk wang kepada komuniti yang kurang dilayan, serta pengalaman membeli-belah e-dagang yang lebih interaktif. Syarikat itu juga memberi tumpuan kepada pertanian terutama membantu petani di kawasan kurang berkemampuan memasarkan produk agro makanan, sekali gus membezakan diri mereka dengan pasaran dalam talian lain.

Syarikat itu berkata fokusnya terhadap pertanian adalah satu cara untuk memberi impak dan sumbangan kepada masyarakat memandangkan kepentingannya terhadap kebajikan sosial, keselamatan makanan dan kelestarian alam sekitar.

Pada hari yang sama hasilnya diumumkan, Pinduoduo mengumumkan akan melancarkan “10 Billion Agricultural Initiative” khusus untuk menangani dan menangani keperluan utama sektor pertanian dan kawasan luar bandar.

Keuntungan suku kedua dan sebarang potensi keuntungan suku tahun akan datang akan diagihkan kepada inisiatif. Inisiatif ini tidak akan didorong oleh keuntungan atau tujuan perniagaan, tetapi akan berusaha untuk mempromosikan kemajuan agritech, mempromosikan kemasukan digital, dan memberikan motivasi dan rasa pencapaian yang lebih besar bagi bakat dan pekerja agritech.

Lihat juga:Pakar dari Forum Sistem Makanan Pinduoduo mengatakan bahawa pemodenan industri makanan pertanian China telah membawa peluang pelaburan dan pembelajaran

Walaupun “Pelan Pertanian Sepuluh Billion” jelas akan menjejaskan pendapatan sesaham jangka pendek pemegang saham, pelan itu telah disokong dan diluluskan oleh lembaga pengarah dan akan diawasi secara peribadi oleh Pengerusi dan Ketua Pegawai Eksekutif Chen Lei. Syarikat kemudian akan mengadakan mesyuarat pemegang saham untuk mendapatkan sokongan daripada pemegang saham utama.

“Melabur dalam pertanian membuahkan hasil bagi semua orang kerana pertanian adalah penghubung antara keselamatan dan kualiti makanan, kesihatan awam dan kelestarian alam sekitar,” kata Chen.