Penjualan produk peringatan berlesen untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk meningkat sebanyak 21.2 x tahun ke tahun

Pada sidang akhbar yang diadakan oleh Kementerian Perdagangan pada hari Khamis, jurucakap itu membentangkan angka penggunaan semasa dan menekankanFestival Beli-belah Tahun Baru Dalam Talian 2022, berlangsung selama 29 hari secara keseluruhan.

Penceramah menggariskan beberapa tema umum festival membeli-belah baru-baru ini.

Pertama, kualiti adalah kebimbangan utama pembeli semasa Festival Spring, dan barangan tradisional masih sangat popular. Penjualan kotak hadiah seperti coklat, kacang, teh, dan wain masing-masing meningkat 66%, 41.4%, 23.2% dan 22.7% dari tahun ke tahun. Tahun ini, jenama yang diberi masa lebih terkenal dalam talian dan membantu merangsang perbelanjaan percutian.

Di samping itu, peningkatan adalah satu lagi elemen utama festival membeli-belah tahun ini, & nbsp untuk produk pintar seperti projektor, tukang urut dan TV di atas 65 inci; Penjualan masing-masing meningkat 90.3%, 34.3% dan 20.7% dari tahun ke tahun. Penjualan produk China-chic, budaya dan kreatif, alat muzik etnik, dan projek warisan budaya tidak ketara masing-masing meningkat sebanyak 94.6%, 33.7%, 26.5% dan 16.5% dari tahun ke tahun. Akhirnya, sementara jualan perabot meningkat sebanyak 17.3% tahun ke tahun, jualan kraftangan tempatan meningkat sebanyak 26.7% tahun ke tahun.

Kedua, penjualan produk sukan dan rekreasi musim sejuk meningkat. Produk Olimpik Musim Sejuk, peralatan hiburan, dan lain-lain laris. Walaupun penjualan produk peringatan berlesen untuk Sukan Olimpik Musim Sejuk meningkat 21.2 kali tahun ke tahun, penjualan peralatan ski dan pakaian ski masing-masing meningkat 62.9% dan 61.2%. Lawatan bertema destinasi sukan musim sejuk juga sangat popular di kalangan pelancong. Semasa festival membeli-belah, penjualan tiket ski dalam talian meningkat sebanyak 102.1% tahun ke tahun. Pesanan untuk memorabilia musim sejuk lain di platform e-dagang yang berkaitan meningkat lebih dari 30% tahun ke tahun.

Ketiga, penggunaan hijau menjadi perhatian banyak pembeli. Penjualan bulu ekologi, peralatan makanan yang boleh digunakan semula dan beg kitar semula masing-masing meningkat sebanyak 265.9%, 20.2% dan 17.1% dari tahun ke tahun. Penjualan mercun elektronik meningkat 1.4 kali tahun ke tahun. Penjualan sayur-sayuran organik, susu organik, dan beras organik masing-masing meningkat sebanyak 335.6%, 78.9%, dan 24.2% dari tahun ke tahun.

Penjualan katering dalam talian meningkat 28.5% tahun ke tahun, di mana penjualan di kedai dan takeaway meningkat 48.3% dan 22.6% berbanding tahun lalu. Data pesanan takeaway menunjukkan bahawa semasa Festival Musim Bunga tahun ini, jumlah makan malam Malam Tahun Baru yang disediakan oleh peniaga meningkat dua kali ganda berbanding tahun lalu, dan penjualan hidangan makan malam Malam Tahun Baru meningkat 1.4 kali tahun ke tahun.

Lihat juga:Polis Beijing menghukum penjualan semula Bingdundun

Keempat, bukti produk khas SCO   Ia sangat popular. Festival membeli-belah ini diadakan serentak dengan siaran langsung e-dagang produk SCO. Dalam tempoh tersebut, hampir 1.800 acara langsung telah diadakan, dan sejumlah 1,500 kategori produk khas nasional dijual, dengan penjualan kumulatif hampir 100 juta yuan (15.73 juta dolar AS). Penjualan produk dari negara-negara SCO di platform e-dagang utama meningkat dengan ketara dari bulan sebelumnya.