Penjualan pasaran kereta penumpang China turun 17% tahun ke tahun pada bulan Mei

MenurutData yang dikeluarkan oleh China Passenger Car Association (CPCA)Pada hari Rabu, pasaran kereta penumpang domestik menyelesaikan sejumlah 1.354 juta penjualan runcit pada bulan Mei, penurunan tahun ke tahun sebanyak 17% dan kenaikan bulan ke bulan sebanyak 30%. Jumlah penjualan pengeluar kereta penumpang di seluruh negara adalah 1.557 juta, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 3% dan kenaikan bulan ke bulan sebanyak 64%.

Pada minggu pertama bulan Jun tahun ini, purata penjualan runcit harian keseluruhan pasaran kereta penumpang adalah 34,000, penurunan dari tahun ke tahun sebanyak 5%. Prestasi secara beransur-ansur pulih, meningkat 6% dari purata pada minggu pertama bulan Mei.

CPCA menunjukkan bahawa beberapa kebijakan rangsangan pasar otomotif yang dikeluarkan oleh pihak berkuasa pemerintah daerah dapat mendorong pemulihan pasar otomotif sampai batas tertentu. Dasar-dasar ini dapat menyokong pemulihan penjualan, tetapi pengguna pada umumnya tidak ingin membeli kereta semasa tempoh permulaan polisi. Kesan yang paling jelas adalah semasa tempoh keluar polisi pada suku keempat. Dengan kata lain, jumlah jualan semasa adalah sejajar dengan jangkaan trend dasar.

Kenderaan tenaga baru (termasuk kenderaan hibrid biasa) terjual 3.75 juta unit dari Januari hingga April. Khususnya, jumlah kenderaan yang dilengkapi dengan powertrain hibrid mencapai 1.17 juta, menyumbang 31%. Trend global kenderaan penumpang tenaga baru akan kuat pada tahun 2022, mencapai 2.56 juta dari Januari hingga April, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 73%. Pada bulan April 2022, 540,000 kenderaan terjual, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 37%.

Lihat juga:Persatuan Pengguna China: Penjualan runcit kereta penumpang pada bulan April turun sebanyak 35.5% tahun ke tahun

Menurut analisis Persatuan Automobil China, alasan prestasi penjualan kenderaan tenaga baru yang kuat pada tahun 2022 adalah tarikan permintaan pasaran yang berkesan dan peralihan yang didorong oleh dasar ke pemasaran. Di bawah pengaruh pneumonia mahkota baru, dasar tenaga baru Eropah dan Amerika mempunyai sokongan yang kuat. Pada tahun 2020, kenderaan tenaga baru Eropah akan menunjukkan prestasi yang baik. Pada tahun 2021, pemilikan kenderaan tenaga baru China akan merangkumi 52% daripada jumlah dunia. Oleh kerana wabak berterusan dan pencerobohan Rusia ke Ukraine, pasaran kenderaan tenaga baru Eropah lembap, dan penjualan kenderaan China kembali ke tahap tinggi 57% pada tahun 2022. China kini mendorong pasaran global, terutama kerana industri automobil tenaga barunya telah beralih ke pemasaran, membentuk momentum pertumbuhan endogen yang kuat.

Di samping itu, penjualan kenderaan sel bahan bakar hidrogen dari Januari hingga April adalah 463, menunjukkan penurunan yang relatif. Bukan hanya itu, kenderaan bahan bakar hidrogen masih mengalami pertumbuhan negatif 3% tahun ke tahun.