Penjualan kenderaan tenaga baru BYD pada bulan Julai meningkat 222% tahun ke tahun

Syarikat Kenderaan Elektrik ChinaBYD mendedahkan laporan pengeluaran dan penjualan Julai pada 3 OgosSyarikat itu menghasilkan 163,358 kenderaan tenaga baru pada bulan Julai, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 221,70%, dan menjual 162,530 kenderaan tenaga baru, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 221,89%, di mana 4,026 adalah kenderaan penumpang tenaga baru di luar negara.

Ini adalah bulan kelima berturut-turut BYD menjual lebih daripada 100,000 kenderaan. Dalam tujuh bulan pertama 2022, BYD menghasilkan sejumlah 811,300 kenderaan tenaga baru, peningkatan tahun ke tahun sebanyak 290.09%. Pada masa yang sama, penjualan kumulatif adalah 803,900 kenderaan, peningkatan dari tahun ke tahun sebanyak 292%.

Jumlah kapasiti terpasang bateri kuasa kenderaan tenaga baru dan bateri simpanan tenaga BYD pada bulan Julai adalah sekitar 7.287GWh, dan kapasiti terpasang kumulatif pada tahun 2022 adalah sekitar 41.329GWh.

Sejumlah pengeluar kenderaan tenaga baru China juga mengeluarkan data penghantaran Julai pada awal bulan Ogos, dan penjualan menunjukkan arah aliran meningkat dari tahun ke tahun. Antaranya, penjualan bulanan GAC AION, NIO, Xiaopeng, Li Automobile, Nita Automobile, Leapmotor dan model lain melebihi 10,000. Namun, dari perspektif bulanan, prestasi syarikat kereta tenaga baru ini agak berbeza. Penghantaran NIO, Xiaopeng dan Li Auto merosot pada bulan Julai setelah meningkat dengan ketara pada bulan Jun.

Lihat juga:Pembuat kenderaan elektrik China mengumumkan keputusan penghantaran Julai

Di samping itu, BYD akan mempercepat pengantarabangsaan kereta penumpang pada tahun 2022. Selepas Jepun, ia akan memasuki Eropah dan Israel pada separuh kedua tahun ini. Pada 2 Ogos, BYD menjalin kerjasama dengan syarikat kereta Israel Shlomo, yang merupakan rakan kenderaan komersial BYD di Israel. Kali ini, BYD melantik Shlomo sebagai peniaga nasional, yang bertanggungjawab untuk penjualan tempatan dan perkhidmatan selepas jualan kenderaan elektrik. Kenderaan pertama akan tiba di pelabuhan Eilat Israel pada suku ketiga.