Pengerusi Zeng Yanhong: CATL sedang membangunkan bateri kondensat

Robin Zeng, ketua gergasi bateri China CATL, mendedahkan pada Pameran Automobil Antarabangsa Chongqing pada hari Sabtu bahawa selain bateri semua keadaan pepejal dan bateri separa pepejal,Bateri bahan kondensat yang tidak pernah didengar kini sedang dibangunkan di CATL.

Telah dinyatakan bahawa inovasi dalam sistem kimia, struktur dan pembuatan bateri kuasa, ditambah dengan model perniagaan baru, dapat mempromosikan pengembangan industri automobil tenaga baru.

Tidak banyak maklumat mengenai bateri bahan pekat, yang mungkin nama bateri unik CATL. Perlu dinyatakan bahawa menurutOrang yang berkaitan dengan CATL, syarikat akan mengadakan sekurang-kurangnya empat persembahan pada tahun 2022 untuk memperkenalkan inovasinya dalam model perniagaan, struktur bateri dan sistem kimia. Menurut rancangan itu, syarikat itu boleh mengumumkan inovasi mengenai sistem kimia bateri.

CATL telah membuat kemajuan dalam pengembangan bateri. Ia melancarkan bateri CTP 3.0 Kirin terbarunya minggu lalu, yang telah mencapai tahap tertinggi global dari segi integrasi sistem, dengan kadar penggunaan volume 72% dan ketumpatan tenaga 255Wh/kg, jauh melebihi bateri Tesla 4680. Ia dapat mencapai 1.000 kilometer. Hayat bateri kereta. Bateri baru akan dihasilkan secara besar-besaran dan dikeluarkan tahun depan.

Lihat juga:CATL mengesahkan membekalkan bateri kuasa kepada Kia Motors

Selepas acara pelancaran Kirin Battery, telah disahkan bahawa kereta litium,Syarikat Automobil HuosongLotus dan Avatr akan menggunakannya dalam model mereka.

CATL telah menduduki tempat teratas dalam penghantaran bateri kuasa global selama bertahun-tahun. Pada tahun 2021, bahagian pasaran global yang mendapat manfaat daripada pelanggan luar negara akan mencapai 32.6%. Pada tahun 2022, bahagian pasaran global mencapai 35.0% pada suku pertama, semakin melebarkan jurang dengan syarikat berikut.