Pengerusi CATL tidak sabar melihat kereta baru dilengkapi bateri Kirin

Pada Persidangan Bateri EV & ES Dunia 2022 yang diadakan di Sichuan pada 21 Julai,Zeng Yanhong, Pengerusi CATL gergasi bateri China, menyebut bateri Kirin dalam ucapannya. Bateri ini akan dapat mencapai jarak EV yang stabil sejauh 1.000 kilometer, dan beberapa model baru akan membawa produk tahun depan.

Zeng mengatakan bahawa dalam 10 tahun terakhir, peningkatan ketumpatan tenaga bateri kuasa telah membawa peningkatan 6 hingga 7 kali ganda dalam julat pelayaran dan pengurangan kos 80%. Walau bagaimanapun, kenaikan harga bahan mentah baru-baru ini menyebabkan kenaikan kos bagi syarikat bateri.

Eksekutif itu juga mendedahkan bahawa bahagian pasaran CATL di Eropah berkembang pesat. Data terbaru dari SNE menunjukkan bahawa bahagian pasaran global CATL mencapai 34% pada separuh pertama tahun ini. Pada masa ini, produk CATL telah meliputi 55 negara dan wilayah di seluruh dunia, dan penghantaran bateri kuasa telah melebihi 400GWh. Bateri CATL dipasang pada satu daripada setiap tiga kereta elektrik di dunia.

Telah dipercayai bahawa sumber mineral tidak akan menjadi hambatan dalam pengembangan bateri. Pada tahun lalu, harga bahan mentah seperti litium karbonat, PVDF, dan lithium hexafluorophosphate telah meningkat. Walau bagaimanapun, telah ditekankan bahawa rizab sumber litium yang terbukti dapat menghasilkan bateri litium 160TWh, yang cukup untuk menghasilkan bateri kuasa dan bateri simpanan tenaga yang diperlukan oleh dunia.

Lihat juga:Li Auto Pure EV mungkin menggunakan bateri Kirin dari CATL

CATL meningkatkan kitar semula bahan bateri. Pada masa ini, kadar pemulihan nikel, kobalt dan mangan dalam bateri CATL telah mencapai 99.3%, dan kadar pemulihan litium telah mencapai lebih daripada 90%. Selepas tahun 2035, kitar semula bahan dalam bateri terpakai melalui CATL dapat memenuhi sebahagian besar permintaan pasaran.

Dari segi perbelanjaan R&D, terungkap bahawa CATL mempunyai pasukan R&D lebih dari 10,000 orang dan melabur 6-7% dari pendapatannya dalam R&D setiap tahun. Pada tahun 2021, 7.7 bilion yuan akan dilaburkan dalam R&D.