Pengerusi Avatr: Strategi pengetatan Huawei tidak banyak mempengaruhi jenama

Ren Zhengfei, pengasas gergasi teknologi China Huawei, baru-baru ini mengatakan bahawa syarikat harus menjadikan kelangsungan hidup sebagai tujuan utama mereka dalam menghadapi cabaran ekonomi yang berterusan. Tan Benhong, ketua dan CEO Avatr Technology, sebuah syarikat kenderaan elektrik China yang ditubuhkan bersama oleh Changan Automobile, Huawei dan CATL, mengatakan dalam wawancara dengan wartawan:Berita Ekonomi Harian, “Walaupun Huawei mengatakan kehidupan akan menjadi sukar, itu sebenarnya tidak banyak mempengaruhi Avatr”.

Kerjasama besar dengan Huawei ini telah menarik banyak perhatian dari dunia luar. Tan berkata, “Di masa depan, lingkaran kerjasama ekologi antara Huawei dan syarikat kereta tidak akan berkembang tanpa henti, dan dalam pemilihan dan susun atur rakan kongsi dan model, lebih banyak perhatian akan diberikan kepada keberlanjutan logik perniagaan. Ini adalah faktor positif bagi syarikat kami yang telah menandatangani perjanjian kerjasama strategik yang mendalam dan sebelumnya bekerjasama dengan Huawei. Kerjasama itu juga akan meningkatkan lagi keunikannya dan meningkatkan nilai kerjasama”.

Menurut perjanjian kerjasama strategik komprehensif yang ditandatangani antara syarikat dan Huawei pada bulan Jun tahun ini, kedua-dua pihak mencapai kata sepakat mengenai input sumber daya terbaik dan kebenaran tanda dagangan HI Huawei. Mereka akan bersama-sama membuat rangkaian produk EV pintar kelas atas berdasarkan platform CHN berulang yang berterusan, dan melancarkan empat model baru menjelang 2025.

“Saya secara peribadi berpendapat bahawa platform CHN Huawei harus dianggap penting,” kata Tan. Kerjasama antara kedua-dua pihak bukan hubungan bekalan yang mudah. Mengenai kokpit pintar, Huawei menyediakan perisian yang mendasari, sementara syarikat memfokuskan pada definisi produk dan reka bentuk tingkat atas.

Di samping pembangunan produk, hubungan antara pelbagai saluran kedua-dua syarikat semakin dekat. Menurut rancangan itu, ketiga-tiga mod saluran urus niaga adalah pusat pengalaman, pusat, dan pusat kebenaran semburan lembaran.

Pada masa ini, model berkaitan jenama AITO yang Huawei dan Seres bekerjasama telah dijual di saluran Huawei. Dengan kemasukan Avatr 11, kedua-dua jenama perlu dibezakan dari segi saluran jualan. Sebagai tindak balas, Tan mengatakan bahawa beberapa kedai Huawei akan mengkhususkan diri dalam model Avatr.

Sejak pra-penjualan dibuka pada bulan Mei, pesanan kumulatif untuk Avatr 11 telah melebihi 20,000 unit. Dengan penghantaran Avatr 11 pada akhir 2022, model produksi keduanya juga bersiap untuk pelancaran. “Avatr 12 telah dimuktamadkan dan diharapkan akan dipamerkan pada paruh kedua 2022. Menurut rencananya, empat produk akan tersedia pada tahun 2025, dan sudah ada tiga model. Akan ada sedan, SUV dan model Avatr lain, semuanya berharga sekitar 300,000 yuan ($43,497),” kata Tan.

Lihat juga:Avatr 11 dan model edisi terhad yang direka bersama, Avatr 011, dilancarkan

Dari segi suplemen tenaga, syarikat itu telah melancarkan kerjasama strategik dengan syarikat tenaga Britain BP. Mereka akan bersama-sama melabur dalam pembinaan stesen pengecasan super. Tan juga mendedahkan bahawa stesen pengecasan pantas voltan tinggi syarikat juga sesuai untuk model jenama lain.