Pengawal selia ruang siber China mengeluarkan senarai pemfailan algoritma perkhidmatan maklumat

Pada 12 Ogos, Pentadbiran Ruang Siber China mengumumkanSenarai rekod 30 algoritma perkhidmatan maklumat Internet domestikDari NetEase, Qihoo 360, Kuaishou, Meituan dan syarikat terkenal nasional yang lain.

Pada 1 Mac tahun ini, sistem pemfailan algoritma perkhidmatan maklumat Internet dilancarkan. Penyedia perkhidmatan cadangan algoritma dengan atribut pendapat umum atau kemampuan mobilisasi sosial diperlukan untuk memfailkan maklumat algoritma dalam masa sepuluh hari bekerja dari tarikh pelancaran perkhidmatan yang berkaitan.

Pentadbiran Cyberspace hanya merekodkan perkhidmatan cadangan algoritma yang disediakan oleh platform dan teknologi cadangan algoritma yang digunakan dalam perkhidmatan. Dokumen tersebut tidak mewakili sokongan peraturan.

Di samping itu, Pentadbiran Ruang Siber China juga mendedahkan prinsip algoritma beberapa aplikasi dalam sistem pertanyaan. Sebagai contoh, Douyin, aplikasi video pendek yang popular di bawah ByteDance, secara automatik menganalisis dan mengira maklumat peralatan pengguna, maklumat lokasi, dan maklumat tingkah laku yang dikumpulkan oleh sistem, dan menyaring kandungan yang mungkin lebih menarik bagi pengguna berdasarkan pengiraan algoritma.

Lihat juga:Pengawal selia Internet tertinggi China: Algoritma cadangan tidak boleh menyembunyikan maklumat atau memanipulasi carta rekod

Mekanisme pelarian Douyin terutama berdasarkan data tingkah laku sejarah seperti klik pengguna, masa tontonan, dan suka. Kemudian gunakan teknologi pembelajaran mendalam untuk membina model untuk menganggarkan kebarangkalian pengguna berinteraksi dengan siaran atau video tertentu. Kemudian Douyin akan mendorong kandungan yang difikirkannya mungkin disukai oleh pengguna berdasarkan mekanisme penyaringan di atas.