Pengawal selia Internet tertinggi China: Algoritma cadangan tidak boleh menyembunyikan maklumat atau memanipulasi carta rekod

Pada hari Jumaat, Pentadbiran Rangkaian China (CAC) mengeluarkan draf panduan untuk mengatur algoritma cadangan yang digunakan oleh penyedia perkhidmatan Internet, dengan mengatakan bahawa mereka tidak boleh digunakan untuk menyembunyikan maklumat, mengesyorkan secara berlebihan atau memanipulasi carta rekod yang berkaitan.

Di samping itu, CAC berkata syarikat yang terlibat mesti menyediakan pengguna dengan pilihan yang mudah untuk mematikan ciri cadangan algoritma dan melaksanakan sebarang permintaan untuk memilih keluar “dengan segera”, sambil menambah bahawa draf undang-undang itu memberi maklum balas kepada orang ramai sebelum 26 September.

Draf peraturan juga menyenaraikan pelbagai tingkah laku yang dilarang oleh penyedia perkhidmatan cadangan algoritma lain. Sebagai contoh, algoritma tidak boleh digunakan untuk membuat akaun pengguna palsu, terlibat dalam transaksi haram, atau memanipulasi akaun. Suka, komen, perkongsian, dan navigasi web palsu yang disebabkan oleh cadangan algoritma juga harus dilarang. Di samping itu, algoritma tidak boleh digunakan untuk memanipulasi kedudukan hasil carian atau mengawal topik trend.

Baru-baru ini, satu siri peristiwa sosial domestik telah mencetuskan perbincangan hangat mengenai Weibo seperti Twitter di China, seperti Wu Yifan ditangkap kerana rogol dan Zhang Zhehan disekat oleh platform media kerana salah laku. Sebilangan netizen mempersoalkan integriti membelanjakan wang untuk menarik topik negatif dari pentas awam. Pada 23 Ogos, sebagai tindak balas kepada khabar angin di atas, pentadbir Weibo mengumumkan peraturan pengurusan topik trend Weibo dan menekankan bahawa tidak ada transaksi komersial yang terlibat.

Terdahulu hari ini, CAC juga mengumumkan bahawa ia akan memerlukan platform untuk membuang pelbagai senarai populariti platform hiburan. Di bawah dasar baru ini, dilarang sama sekali untuk menambah atau menyamar senarai dan produk atau fungsi berkaitan.

Lihat juga:Pengawal selia China mensasarkan budaya peminat dalam talian yang’kacau’, pelakon Zheng Shuang menghadapi siasatan kerana pengelakan cukai dan penipuan

Penyedia perkhidmatan cadangan algoritma harus mewujudkan sistem pengurusan untuk memantau pendaftaran pengguna dan pelepasan maklumat untuk memastikan keselamatan data dan maklumat peribadi.

Syarikat internet menggunakan algoritma di seluruh dunia untuk meramalkan pilihan pengguna dan membuat cadangan kandungan. Sebagai contoh, platform video pendek akan menandakan setiap pengguna berdasarkan algoritma latar belakang yang digabungkan dengan data besar. Sekiranya pengguna lebih suka video dalam bidang tertentu, mereka akan memberi keutamaan untuk mendorong video serupa kepada pengguna untuk meningkatkan pertalian pengguna untuk produk tersebut.

Draf undang-undang yang dikeluarkan pada hari Jumaat mengusulkan agar penyedia perkhidmatan cadangan algoritma tidak boleh mencatat maklumat haram atau buruk sebagai kata kunci atau menggunakannya sebagai tag pengguna. Begitu juga, pelabelan diskriminasi atau berat sebelah harus dilarang. Pada masa yang sama, pengguna harus mempunyai hak untuk memilih, mengubah atau membuang semua hashtag ini, sama ada positif atau negatif.